SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Absolut mars 21 - en kort men intensiv best of-lista av Julius Marstorp

Mars är slut och den bleka vårsolen har väckt min musiklyssnarbjörn som legat i ide ett tag. Så här har ni några av mina bästa låtar som släpptes denna månaden.

Girl in red - Serotonin
Vi har hört den om och om igen i P3 men ack så fantastisk den är. Jag ska ärligt säga att jag inte förväntade mig jättemycket när jag tryckte igång låten och hörde första versen, men när refrängdelen kom igång trillade jag nästan av spårvagnssätet. Det är en magisk mix av klassisk, storslagen indie och tung, distad 808-bas som kommer fram i ett kaxigt ”drop”.

Riga Tiger - Tio i
Här överträffade Riga Tiger sig själva, och då är de redan högt upp på min lista. Jag blev såld på låten direkt när jag hörde låtens karaktäristiska trumloop. Kul att de vågar prova något nytt, tänkte jag. Ju mer jag lyssnar, desto mer övertygad blir jag att det är en riktig klassiker de har skapat. Alla melodier sitter där de ska, texten är charmigt småflummig, och produktionen är smakfull och nyskapande.

HON & Myra Granberg - Systra mi
Jag är svag för Myra Granbergs sound; röst, produktion, melodier och allt det innebär. ”Håll käften och försvinn” som hon släppte i höstas var både min och P3’s favorit länge. Nu har hon gjort ett samarbete med HON och det var ett givet tillskott i min spellista. Det är en kärleksfull låt om systerskap, och även om jag inte upplevt det själv blir jag alldeles varm i hjärtat av texten.

Edvin Linderoth - Fri
Första gången jag hörde en låt av Edvin tyckte jag det var det absolut fräckaste jag hört på länge. Låten jag hörde då var ”Wow”, en låt som fortfarande går varm. I mars släppte Edvin debut-EPn ”Tjejer och bilar” och ett favoritspår därifrån blev ”Fri”. Det hörs att Edvin är en popskolad låtskrivare och producent; hans produktioner brukar hålla sig välpolerade och enkla. Men denna låten visar en ny, lite mer urspårad sida av honom. Låten har en form som placerar den nästan i något slags prog-fack, samtidigt som musiken låter dyr och poppig. Till en början tyckte låten var lite svår att ta in men allt eftersom så har det blivit en favorit. Inte minst för att jag är svag för den självrannsakande texten, som delvis verkar handla om kampen många skapande personer hela tiden driver för att lyckas få in skapandet i en fungerande vardag.

Linn Koch Emmery - Hard to love
Jag har följt Linn sen hon började släppa musik 2016, och jag är imponerad över att hon har lyckats behålla sitt klockrena sound hela vägen utan att musiken tagit skada på något sätt. Nu har även Sverige äntligen fattat vilken superstar LKE är, och det glädjer mig att se hur bra hennes nya släpp tas emot av Spotify’s officiella listor och svenska radiokanaler. ”Hard to love” är ännu en kanonlåt i LKE’s sound och jag gillar hur hon lite subtilt har slängt in nya element såsom en vocoder. Mer Linn åt folket!

Oskar och vargarna - Problem & besvär
Den här Skaratrion är något alldeles extra. De gör pop som känns härligt osminkad och genuin. ”Problem & besvär” och likaså deras debutsläpp ”Konstigt” är bara riktigt bra låtar med smakfulla och avskalade produktioner.


Tack för att jag fick pracka på er min musiksmak lite. Önskar er alla ett soligt och virusfritt april!

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa