SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Viktor Wallström
Allt börjar på de mindre scenerna
För att vara ett musikmagasin som fokuserar på mindre musikscener var det att gå utanför vår comfort zone i helgen när vi besökte Lollapalooza, en av världens största musikfestivaler, för att se bland andra Junior Brielle, Hurula, Lana Del Rey, Billie Eilish och Markus Krunegård, men också samtidigt se tillbaka på några av de mindre scenerna de har spelat på tidigare. Så vi gjorde en liten nostalgitripp nedan med några av våra favoritminnen från deras tidigare spelningar.

Hurula, Snösätragränd i Rågsved 2015

I en gammal övergiven industrilokal, klädd i grafitti på Snösätragränd 9 i Rågsved byggde Hurula upp en livescen, och hade där 2015 sin enda livespelning i Stockholm. Även banden HOLY och Ran uppträdde under kvällen.

Se videon från spelningen här nedanför, filmad av Tom Jerry Boman Dickson, där Hurula framför låten "Dom kan inte höra musiken" från hans tidigare band Masshysteri.

Att spela på Lollapalooza är en stor insats i sig och hela festivalen är en fin folkfest, men det är ändå en typ av närhet som saknas, när det blir så stort. Även om vi alltid skulle vilja se Hurula på otippade scener som Snösätragränd i Rågsved, så blir vi ändå lite inspirerad av att han ställer sig på Lollapalooza och sopar skiten ur Gärdet.

Hurula på Snösätragränd 9 i Rågsved, 2015. Foto: Viktor Wallström
Även om vi alltid skulle vilja se Hurula på otippade scener som Snösätragränd i Rågsved, så blir vi ändå lite inspirerad av att han ställer sig på Lollapalooza och sopar skiten ur Gärdet.
Hurula på Lollapalooza. Foto: Fredrik Stål

Junior Brielle, Pipeline 2018

Det var inte trångt på Pipeline i Sundsvall, men det var svettigt och Junior Brielle gav allt på scenen och slängde mikrofonstativ och tamburiner, de ville bygga upp sin relation till publiken. Magin på ett mindre spelställe är att det lyckas varje gång, publiken är alltid närvarande.

Det finns ingenting som slår den eufori en kan känna efter en spelning som den här, ingen behöver tänka, bara känna. Tidsperspektivet sätts ur spel, att få vara nära musiken och nerven, känslan av att ha varit med om någonting stort, av att ha varit där när det hände.

Tidsperspektivet sätts ur spel, att få vara nära musiken och nerven, känslan av att ha varit med om någonting stort, av att ha varit där när det hände.
Junior Brielle på Lollapalooza 2019. Foto: Fredrik Stål

Junior Brielle öppnade hela Lollapalooza och innan de hann köra sin sista låt så drog scenansvarig av ljudet, eftersom deras time slot på 45 minuter var slut, så bandet fick inte köra sitt extranummer "Forever & Ever", till vilket de hade fixat en gammal MacBook och en gitarr som de skulle slå sönder på scenen. Så Gabriel sa, i äkta Junior Brielle anda: ”Jag hatar den här jävla festivalen” och slängde tamburinen i golvet, vilket blev en episk start för hela festivalen.

Gabriel Röhdin sa, i äkta Junior Brielle anda: ”Jag hatar den här jävla festivalen” och slängde tamburinen i golvet, vilket gjorde öppningsakten för hela Lollapalooza till en episk start.

Markus Krunegård, Slussens Pensionat 2018

När Markus Krunegård gör sina mindre spelningar så är det tillsammans med publiken, vilket också på Slussens Pensionat var en ömsesidig överenskommelse när han spelade där förra sommaren tillsammans med Markus Jägerstedt.

När Markus Krunegård gör sina mindre spelningar så är det tillsammans med publiken, vilket också på Slussens Pensionat var en ömsesidig överenskommelse.

En bit in i konserten, som äger rum i en restaurang på Orust på idylliska västkusten, presenterar Markus Krunegård sin nya låt "Ta en dusch", där han berättar att han fick inspiration till låten av att se en dokumentärfilm om munkar, där reportern frågar munkarna "Vad gör ni om ni blir kåta då?", varpå munkarna svarade att de tar en dusch, och hjälper inte det så tar de en till.

Där reportern frågar munkarna att "Vad gör ni om ni blir kåta då?", varpå munkarna svarade att de tar en dusch
Markus Krunegård på Lollapalooza 2019. Foto: Fredrik Stål

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa