SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Björn Eklund
"Jag tror inte att det är medvetet att vi ser ganska lika ut"
David och Gabriel Röhdin utgör bandet Junior Brielle som tagit oss med storm det senaste året med sina befriande texter och fina melodier. Tidigare i vår släpptes deras debutalbum "Tampa" som bland annat SAVANT hyllade. Flera gånger i veckan går albumet på repeat på redaktionen.
Både Junior Brielles musik och klädstil känns ny och unik. Vi hade nöjet att ta en pratstund med bandet för att prata lite kring deras coola stil.

Var ifrån får ni inspiration till er klädstil?

Gabriel: "Huliganstilen", typ Black Army, ungefär som att det ser ut som man ska gå på match, och lite åt Stone Roses parkas stilen. Det är coolt. För stora kläder är rätt softa, och kläder som inte sitter perfekt. Jag har just köpt en skjorta från märket Schnayderman's i storlek L som satt som en vanlig skjorta, så nu ska jag byta den till en XL istället.  

Har 90-talet inspirerat till er stil?

Gabriel: Jag gillar Britpop. 90-talet känns som en lite missbrukad referens inom mode idag. Jag tror att folk är trötta på 90-talet överlag.

Idag känns det som att alla artister har på sig det de får via sin PR-byrå. Alla har på sig samma kläder.
Är det något band, artist eller person som ni tycker ser väldigt cool ut?

David: Nja.  
Gabriel: Inte idag. Idag tycker vi verkligen inte att det finns någon. Idag känns det som att alla artister har på sig det de får via sin PR-byrå. Alla har på sig samma kläder.
David: Samma kläder bara i olika färger.  
Gabriel: Om någon till exempel försöker gå från att vara melloartist till att bli en creddig artist så går alla till samma PR-byrå och får samma kläder och tänker "det här har de coola artisterna på sig". The Tough Alliance är inspirerande, de klädde sig coolt och hade lite huligan stil. Arctic Monkeys byter stil för varje skiva, men jag tycker att alla deras olika epoker varit balla.  

Blir ni sponsrade med mycket kläder som ni får skickat till er?

Gabriel: Det står rätt många kassar här i lägenheten faktiskt.
David: Det är kul. Vi har aldrig bett om att få något men ibland har vi fått välja lite vad vi vill ha.    

Finns det någon butik eller klädmärke ni gärna skulle göra ett samarbete med?

Gabriel: Gärna med Kappa. Eller med Diadora. Det är antagligen djupt etsat i oss för att de sportkläderna man hade när man var liten var från de märkena. Sen har de väl fått ett litet uppsving igen i samband med streetweartrenden.
David: Kappa var det första märket som gjorde jättetighta fotbollströjor. Jag tror det var till Italien i VM 2002. Då var Italien det enda laget som hade snortighta tröjor. Det var ballt. Du köpte ju en sån Gabriel.
Gabriel: Ja, jag köpte en sån för alla mina sparade pengar när jag var typ 12 år. Det var en Italiensk Kappa landslagströja som var i ett helt otroligt material, man kunde stretcha ut den hur långt som helst. Den hade jag på mig till vardags.    

Jag tror det grundar sig i att jag i alla fall har svårt för tröjor. Jag kan inte ens föreställa mig en tröja som jag skulle vilja ha. Hur ser den ut liksom?
Foto: Björn Eklund

När ni ska känna er coola och bekväma i er stil, vad tar ni på er då?  

Gabriel: Vi har alltid jackor på oss, även inomhus. Vi har många olika typer av jackor eftersom det alltid är så kallt. Jag tror det grundar sig i att jag i alla fall har svårt för tröjor. Jag kan inte ens föreställa mig en tröja som jag skulle vilja ha. Hur ser den ut liksom? Hur ser en fin tröja ut?
David: T-shirt, det går inte heller.
Gabriel: Nej T-shirt är ganska lökigt att ha på sig.  
David: Jag har börjat köpa tröjor på Hötorgsmarknaden, av en kille som står och säljer tröjor i ett tält där. Det kanske är jackor egentligen för de har dragkedja.
Gabriel: De är lite som retro Argentina- och Brasilien-jackor typ. Och man får välja sportmärke själv, de pressar fast till exempel Adidas- eller Nike-loggan beroende på vad man vill ha.

David: När jag skulle köpa min första tröja där så bad jag om en Argentinatröja bara och då tog killen som jobbade där fram ett stort jävla pressjärn som var kanske 30x50 cm långt och sa att han bara skulle fixa en grej. När jag fick tillbaks tröjan hade han satt fast ett Adidasmärke på den. Lite snett. Jag skulle vilja se ett co-lab mellan honom och oss.  

Alla stilar har ju gjorts och vi försöker verkligen inte hitta på någon egen stil men vi försöker röra oss ifrån det som vi ser att majoriteten sysslar med.
Kör ni på lite sportig stil ibland för att ni är sportintresserade?

Gabriel: Vi håller inte på med någon sport själva längre och har inte gjort på många år. Men det hänger nog ihop med att vi inte vill se ut som alla andra gör. Alla stilar har ju gjorts och vi försöker verkligen inte hitta på någon egen stil men vi försöker röra oss ifrån det som vi ser att majoriteten sysslar med.
David: Och man kan ju inte se ball ut i något man inte känner sig bekväm i så det handlar alltid om vad som är bekvämt att ha på sig.    

Det känns som att ni är medvetna om vad ni har på er?

David: Ja, absolut medvetna är vi nog.
Gabriel: Men vi grubblar inte över det heller.  

De kunde fråga vad jag gjorde och när jag sa vad jag jobbade med så var det många som svarade "ja ok tack, hejdå". Kanske inte bokstavligen men typ så.
Du Gabriel nämnde i intervjun ni var med i på Nyhetsmorgon att modefester kan vara stela och exkluderande, kan inte du utveckla det lite vad du menade?  

Gabriel: Min erfarenhet från den typen av fester började under de första åren jag bodde i Stockholm. Jag har kompisar som jobbar med mode och som fotografer och då var jag på en del såna fester, och det var innan jag hade börjat jobba med något kreativt. Jag jobbade på en byggarbetsplats och harvade på. Då tyckte jag alltid att folk på de festerna var så dryga. De kunde fråga vad jag gjorde och när jag sa vad jag jobbade med så var det många som svarade "ja ok tack, hejdå". Kanske inte bokstavligen men typ så. Men nuförtiden när vissa kanske vet vilka vi är, så är det helt plötsligt lite andra bullar. Jag tycker bara att den typen av beteende är lite speciellt.

David: Lite darwinistiskt.

Gabriel: Ja, precis och de människorna glömmer kanske bort att bara vara lite chill ibland.

Foto: Björn Eklund

Hur skiljer sig er stil på scen vs. privat?

Gabriel: Det vi har på oss när vi kommer till lokalen är det vi har på scen sen. Så det är samma stil på scen som privat.
David: Vi måste som sagt kunna vara bekväma i det vi har på oss framförallt på scen. Det blir lättare att röra sig och att ha kul då.
Gabriel: Jag såg några bilder från ett gig i Oslo hösten 2017. Då hade vi skinnjackor på oss och tighta svarta byxor. Jag tror vi tänkte "nu ska vi testa det här”, men vi tog inte på oss det igen, det såg bara konstigt ut.  

Lånar ni kläder av varandra nu när ni bor ihop?

David: Det är lättare för mig som är mindre att låna kläder av Gabriel, så ja det gör jag.  
Gabriel: Det är ett envägslånande alltså. Jag tar bara av David om jag tar tillbaks ett plagg som är mitt som han tagit över.  

Försöker ni medvetet synka er i er stil eftersom ni är ett band?

Gabriel: Jag tror inte att det är medvetet att vi ser ganska lika ut men det är väl en naturlig följd av att vi är bröder, vi bor tillsammans, och vi umgås hela tiden.
David: Även om vi inte hade jobbat ihop så hade vi nog klätt oss ganska lika. Gör inte par det också som bor ihop och umgås ofta tänker jag. Efter ett tag ser båda likadana ut.  

Men vissa dagar känns det också som att vi inte kan äta frukost utan att bli recenserade.
Senaste halvåret/året har ju Junior Brielle verkligen exploderat och ni syns överallt och er musik spelas överallt. Upplever ni att det gått snabbt, eller har det känts som en lång tid för er att nå ut?  

Gabriel: För oss har det tagit jätte, jätte lång tid men senaste året har det hänt mycket grejer.
David: Vi känner oss väldigt glada och tacksamma över allt positivt som sker.
Gabriel: Men vissa dagar känns det också som att vi inte kan äta frukost utan att bli recenserade. Precis när vi släppte skivan var det mycket, i och för sig mest positiva men även en del negativa recensioner. Sen dess har vi försökt att inte läsa någonting, men ibland får man grejer upptryckta i ansiktet ändå.  

Är det många som kommer fram till er på gatan som känner igen er?

David: Jag skulle inte säga att det är många, men det händer, och de säger oftast snälla saker.
Gabriel: Det händer väl mest när vi är ute i så fall, inte så mycket annars.    

Hur länge har just ni två spelat ihop?

Gabriel: Vi har spelat musik tillsammans ända sedan vi lärde oss att spela instrument hemma hos mamma och pappa. Junior Brielle startade vi för två år sen i samband med att vi släppta låten "I luften" i juni 2017.  

Foto: Björn Eklund
Vi gör allting ihop. Ingenting passerar utan att den andra personen också har rört i det.
Vem av er skriver texterna?

David: Vi gör allting ihop. Ingenting passerar utan att den andra personen också har rört i det. Sen är det lite från låt till låt också. Vissa låtar kanske Gabriel skriver alla ord i utom ett och ibland är det tvärtom. Jag tror att det är viktigt att båda två är inne och pillar lite. I alla fall just nu har det känts viktigt.  

Stylar ni er själva inför t.ex. en plåtning? Eller får ni hjälp av en stylist?

David: Vi tar alltid med oss kläderna själva.
Gabriel: Enda gången vi har blivit stylade var när vi plåtades för Bon.
David: Vi skulle göra en plåtning en gång för en annan tidning. Ett uppslag på åtta sidor. Vi hade pratat lite med fotografen innan.
Gabriel: Hade vi?
David: Ja, hon hade mailat och skrev att vi skulle ta med oss lite kläder till plåtningen. Så då tog vi med oss ett par byxor, två jackor och någon tröja, lite kläder helt enkelt.

Så kom vi dit i den första outfiten vi ville plåtas i och sen kunde vi byta om till den andra senare tänkte vi. Fotografen frågade direkt "Jaha, vart har ni kläderna då?".

Hon hade ju gett oss ganska dåligt samvete och dålig självkänsla ifrån plåtningen dagen före, så innan vi skulle träffas sprang Gabriel in på NK och köpte två nya jackor.

— Gabriel öppnade väskan och sa att vi hade med oss lite mer kläder. Då kom det en lång, frustrerad suck från fotografen. Så det dög absolut inte det vi hade tagit med oss men vi fullföljde ändå plåtningen.  

— Vi skulle träffas igen dagen efter och plåta inne på Tele2 Arena. Hon hade ju gett oss ganska dåligt samvete och dålig självkänsla ifrån plåtningen dagen före, så innan vi skulle träffas sprang Gabriel in på NK och köpte två nya jackor. Två snygga jackor. Nu skulle vi fan visa kärringen. Gabriel tog två jackor och gick fram till kassan för att betala och fick berättat för sig att "Det blir 15 900 kronor".

Man såg alltså oss som två små prickar, och jackorna vi hade på oss såg man inte ens.

Gabriel: Jag körde på. Det blev stor uppståndelse i butiken, NK personal kom fram och frågade om jag ville ha medlemskap i NK klubben och sa att det skulle bjudas på snittar nästa vecka.
David: Sen åkte vi till Tele2 Arena och hade på oss de här jackorna som vi betalat 15 900 kronor för, och plåtades i dem. När artikeln publicerades i tidningen sen hade de valt en bild som var tagen högst uppifrån läktaren medan vi stod nere på planen. Man såg alltså oss som två små prickar, och jackorna vi hade på oss såg man inte ens.

— Ett par dagar senare fick jag gå och lämna tillbaka jackorna.

Gabriel: Ja, jag ville ju inte göra det själv och behöva göra personalen, min fanclub på NK besvikna.

Foto: Björn Eklund

Hur ofta shoppar ni kläder? Återanvänder ni mycket eller köper ni mycket nytt?

David: Jag återanvänder kläder som jag haft jättelänge. Nu har jag till exempel på mig en rutig skjorta som är mammas från 70-talet.
Gabriel: Vi använder mycket gamla kläder. På våren handlar vi väl lite nytt men inte så mycket annars.  

Förutom självklarheter, som att vi inte skulle ta på oss kläder från Jack & Jones eller Carlings, så skulle vi inte ta på oss något som någon annan föreslår som vi själva inte vill ha på oss.
Vad skulle ni aldrig ta på er?

Gabriel: Förutom självklarheter, som att vi inte skulle ta på oss kläder från Jack & Jones eller Carlings, så skulle vi inte ta på oss något som någon annan föreslår som vi själva inte vill ha på oss. Och streetwear är inte alls vår grej, det skulle vi aldrig gå klädda i.
David: Alltså 2019 streetwear.  
Gabriel: Exakt.  

Om ni bara fick välja en outfit att ha på er resten av livet, vilken skulle det vara?

Gabriel: Levis 501:or, en parkas och en Schnayderman’s skjorta.
David: Jag kör också på det, fast i storlek M.‍

I sommar kommer Junior Brielle spela runtom i landet, bland annat på Lollapalooza i Stockholm. Nytt för i sommar är att bröderna kommer ha med sig ett band bestående av Wilma Wall på trummor och producenten Jakob Kullberg på keyboard.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Redaktionen

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa