SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Lisabi Fridell
Kite gör unik spelning på Kungliga Operan i höst

I höst spelar det elektroniska popfenomenet KiteKungliga Operan i Stockholm. Duon som består av Nicklas Stenemo och Christian Berg har samarbetat med tonsättaren Jonas Valfridsson och kompositören Jukka Rintamäki. På scen får de sällskap av Kungliga Hovkapellet och filmaren Andreas Nilsson, känd för arbeten med The Knife och MGMT, kommer att stå för det visuella.

— Vi vill inte att det ska låta som det brukar göra när rockband samarbetar med klassiska orkestrar, säger Nicklas Stenemo. Mardrömmen vore att det blev som när Metallica backades upp av en symfoniorkester som försökte spela lika högt som bandet och allt blev en enda röra. I vissa partier ska vi förstås ha stråkar men vi tänker inte använda orkestern maximalt bara för att vi kan det.

Kite på Slaktkyrkan 2019. Foto: Per Norman

Kite har ofta hyllats för sitt visuella nytänkande. Tidigt i karriären skapade duon med små medel en upplevelse som band med större resurser inte kunde matcha. Den här gången är det visuella signerat konstnären och filmaren Andreas Nilsson, mest känd för sitt arbete med The Knife, MGMT, Röyksopp.

Andreas Nilsson har alltid en stark vision, säger Christian Berg. Vi vet inte hur den kommer att se ut den här gången men vi litar på honom.

Death metal-bandet Entombed ackompanjerade baletten "Unreal estate" Operan i början av nollnolltalet. Kite blir det första popband som skapar en show speciellt för den 246 år gamla nationalscenen. De är nervösa.

— Jag skulle ljuga om jag sa att det är en fröjd att jobba med det här, säger Christian Berg. Det känns fruktansvärt. Tänk att man aldrig kan nöja sig, att man alltid måste ta det längre än sist.

Detta är något ni inte vill missa.

Biljettsläpp fredag 13 sept. kl 10:00 på www.operan.se

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Redaktionen

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa