SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Emma Pickan Lindh
Ljushuvud och nya singeln "Ensam" sätter ord på det vi alla känner just nu

Ljushuvud syntes nyligen till i en av våra livestreams här på SAVANT, och nu kommer äntligen ny musik ifrån Göteborgs-baserade emopopparna.

Nya singeln ”Ensam” kommer kanske lite väl lägligt och hjälper oss att sätta ord på det där vi alla känner just nu. Med Julius Marstorp i fronten tar Ljushuvud vid där ängsliga samtalsämnen och tankar tystnade och gör det till musik - kanske var det under sista utgången som ingen anade skulle bli just den sista - när de djupa konversationerna plötsligt dog ut. Gitarrackord från dammiga fönsterkarmar och trummor ifrån dystra utsikter från skolådslägenheter. Melankolin i Julius stämma bildar en svartvit kuliss och till det alldeles lagom emo-soundet blir det dystra inte allt för dystert - det lyckas ändå på något sätt rädda oss - precis som en statsepidemiolog under en pandemi.

Melankolin i Julius stämma bildar en svartvit kuliss och till det alldeles lagom emo-soundet blir det dystra inte allt för dystert.

Såhär beskriver Julius själv låten:

"Ibland känns det som det inte spelar nån roll vad jag gör. Till slut hamnar jag där ändå, ensam med mina låtar på golvet i en trång etta. Som om jag inte rört mig en millimeter på mina 6 år som myndig människa. Ensam blev till i ett sånt tillfälle, en morgon när jag vaknade och kände mig utanför precis allt som jag borde vara innanför. En morgon vaknade jag och kände mig lite ensam Så kanske imorgon med, det verkar inte bättre."

Trots att Ljushuvud alltid levererat ocensurerade och utlämnande textrader känns det som att ”Ensam” är skriven på deras bara knän suktandes efter någon slags upprättelse. Men i takt med att spårvagnarna fortsätter gå kommer även musiken göra likaså. Likt gula påskliljor som slår ut i ödsligaste av diken kommer Ljushuvud och tröstar oss med att vi åtminstone är ensamma tillsammans. Och till det bästa av allt – ”Ensam” är bara den första utav sammanlagt tre kommande släpp till våren.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Julia Hvalgren

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa