SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Lillian Wyse
Nytt: Alphabats och Domus & Dag Rosenqvist

Varje fredag tipsar vi om ny musik, den här veckan från Alphabats och Domus & Dag Rosenqvist.

Alphabats

Det Göteborgsbaserade bandet Alphabats skapar en spännande kombination av romantisk nostalgi och suggestivt mörker. Med inspiration från det tidiga 2000-talets postpunk levererat genom luftiga epos med råa, drivande trumkomp, släppte de förra året sin debut-EP “Swoon Dive”.

Idag släpper de nya singeln “Shut Down”, en mjuk poplåt som svämmar över av uppdämda känslor, skriven som en sorts terapi om hur konstig man känner sig när man går in i ett nytt förhållande. Låten är deras första släpp på Welfare Sounds & Records, dit bandet smög in en kväll efter att ha upptäckt att dörren till studion hade lämnats öppen. De spelade in några spår som lämnades i en pro tools-mapp tills, Welfare Sounds egna, Per Stålberg några veckor senare öppnade den av en slump och bestämde sig för att börja mixa.


Domus & Dag Rosenqvist

Henrik Sunbring och Thobias Eidevald som utgör den Stockholmsbaserade duon Domus har gjort sig ett namn med sin fängslande hybrid av krautrock och synth. Med massiva elektroniska ljudlandskap, intrikata rytmer och konstnärlig integritet bjuder de in lyssnaren till ett spektrum av både kända och okända känslor.

Dag Rosenqvist är på många sätt fortfarande en välbevarad hemlighet på den svenska musikscenen. Efter att ha samarbetat och arbetat främst internationellt, med till exempel musik till dansföreställningar för Royal Opera House i London och till filmer i Europa och USA, har han spelat in och arbetat med över 50 släpp, både solo och i olika konstellationer på labels i bland annat USA, Tyskland, Frankrike, England och Ryssland. Han har gjort sig känd för att skapa fragil och innerlig musik, en sömlös kombination av ett akustiskt och elektroniskt sound, från orkestralt och överladdat till lugnare och mer subtila element.

När Domus började arbeta med uppföljningen av det hyllade debutalbumet “Lucid Dreaming” som kom i mars förra året, märkte de att ett par av spåren inte riktigt passade med resten av musiken som skapades, och de kom då på idén att fråga Dag Rosenqvist om han ville medverka.

Idag släpps deras gemensamma dubbelsingel “Transit/Sunrise” på Astronaut Recordings, två låtar som musikaliskt smälter samman konstnärernas delade kärlek till postrock, komplexa arrangemang och atmosfäriska strukturer. Musik som ibland är mer av ett tillstånd eller en stämning än faktiska låtar. Rytmerna som annars är så betydelsefulla hos Domus ger plats för något mer dämpat och lugnande, men med samma hypnotiska effekt, att lyssna är som att falla in i en långsam loop som existerar långt från världens problem.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa