SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Harry Reid
Nytt: Blanck Mass, Nadja Evelina, Markus Krunegård och Jo Yonderly

Varje fredag tipsar vi om ny musik, den här veckan Blanck Mass, Nadja Evelina, Markus Krunegård och Jo Yonderly.

Blanck Mass

Benjamin John Power som är aktuell med samarbetet med Kite, släppte under veckan singeln "Starstuff" med sitt projekt Blanck Mass. Låten är ett utsnitt från hans kommande album "In Ferneaux" bestående av fältinspelningar från resor från senaste decenniet, som ett nostalgiskt svar från en tid i isolering när resor och att umgås inte varit möjligt.

Precis som på albumet "Animated Violence Mild" arbetar sig tonerna in under huden och penetrerar hjärnan. Ljudvågorna tar sakta över tid, rum och medvetande och slutar i trans och när det är slut vill man direkt ha mer. En hunger som aldrig kan mättas.

Nadja Evelina

Sitter hemma i min garderob som jag har gjort om till ett hemmakontor, ingen stjärnhimmel utan ett matt vitt tak och dålig luft. Jag lyssnar på "Små" från Nadja Evelinas kommande album. När de karaktäriska syntharna kommer in under refrängen gror en tår som letar sig ner för kinden och stjärnorna har aldrig känts nämre än nu.

Det är snart 2 år sen Nadja släppte sitt debutalbum "Vi?" och jag märker hur tiden inte rört sig alls under 2020. Allt som hände 2019 känns som förra året. Ibland känns det skönt att vi är så jävla små.

Nadja berättar om "Små":

— Som jag minns det så var "Små" den första låten jag skrev till plattan. Den föddes ur en helg i ett hus på landet. På natten, efter att vi hade kommit fram, stod vi ute i trädgården i mörkret under en helt klar himmel och konstaterade att fan, man ser nästan aldrig stjärnorna i stan. Jag tror att vi alla kände oss som myror precis då, vi pratade om det sen, vad fan gör vi på den här planeten egentligen? Jag hoppas att det ryms i låten, samtidigt som den också är en hyllning till vänskap när den är raka motsatsen till att vara existentiell eller sökande. Att bara få finnas, snacka skit, slänga sig i havet ihop och inte behöva tänka så jävla mycket.

Markus Krunegård

Mästaren av att hitta nya vinklar och nya perspektiv släppte idag singeln "Sentimental Attack", från kommande albumet TUTTI FRUTTI - från lokalen under sushin, som handlar om att bli nostalgisk redan medan det underbara pågår.

Markus berättar om låten:

"Sentimental Attack började med titeln, jag tyckte om och störde mig på den, visste inte vad den betydde,

Förutom rim eller ord som känns “fel” och/eller “för mkt” är förflyttning en metod som brukar resultera i ny musik för mig. Du vet, Gatstenarnas mönster, tjockt hår i flätor på sätet framför, doften av avgaser, allt upplevs tydligare på resa, för att inte tala om det du reste bort ifrån o kanske saknar eller är gladare utan.

Se nya saker, och se gamla saker på ett nytt sätt är bra för mig, jag jobbar nämligen med att komma ihåg mer än att hitta på, uppleva & iaktta o sen blanda minnen o känslor är min grej.

Jag var alltså på resa, hälsade på hos mina vänner Jonnali Parmenius (Noonie Bao) och Linus Wiklund i USA, dom är öppna, begåvade och underbara.

Jag satt första dagarna utomhus, förstoppad o lite kall o skrev på finska, medan dom jobbade med Sam Smith inne i huset.

Jag har alltid skrivit allt mitt material själv, har inte sett nån anledning till att samarbeta kring detta, det har mer känts som att rita, det är nåt jag gör själv. Samtidigt som jag inte riktigt har vågat ta mig själv på sånt allvar / sånt icke allvar att jag velat ta upp andras tid med att sitta o skriva musik till mig. MEN nu var det dags.

Efter några dagar av mitt musikaliska trädgårdsarbete arbete var jag redo för nåt nytt. Vi skrev Sentimental Attack i en ficka av tid mellan att risottobollarna rullades och fristeras på Thanksgiving 2019. Den kändes som första låten från nästa skiva då och är det nu.

Sentimental Attack är alltså en blandning av minnen, iakttagelser o känsler, grundat på 2 ord jag inte begrep, det är en resa, många möten o min senaste farkost in i framtiden

Och, sentimental attack är, när man blir nostalgisk redan medan det underbara pågår."

Jo Yonderly

Den försvunne Jo Yonderly är äntligen återfunnen. Efter många års sökande har mannen bakom de mystiska och förtrollande demoinspelningarna som för en tid sedan nådde Rama Lama Records till slut spårats upp.

Låten “Dead inside the inside” är det första spåret som släpps till allmänheten från den Malmöbaserade artisten. En låt med ett direkt sound som kastar en genom olika tidsepoker.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa