SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Rasmus Hansén lägger ner Luxury med episk fest på Pustervik
Rasmus Hansén är ett välkänt namn i indiepopsverige, som genom sitt skivbolag Luxury har släppt band som Makthaverskan, Alice B och Agent Blå. Nu har Rasmus bestämt sig för att lägga ner skivbolaget och håller en episk avslutningsfest på Pustervik i Göteborg den 25 maj.
Jag ringde upp Rasmus för att prata gamla minnen, framtid och vad vi kan förvänta oss av avslutningsfesten på Pustervik.
Hej Rasmus. Vad händer idag?

— Det regnar mycket i Göteborg idag, annars sitter jag hemma och jobbar med lite grejer.

Luxury eller nya grejer?

— Lite Luxury-grejer idag. Vi släpper Agent Blå-skivan imorgon.

Det har varit väldigt kul att se Makthaverskan gå från att vara 15 år, som inte kan spela, till att bli ett internationellt indieband.
Du har drivit Luxury i 13 år nu. Det måste ha varit mycket som har hänt?

— Det är mycket som har varit väldigt kul. Det har varit väldigt kul att se Makthaverskan gå från att vara 15 år, som inte kan spela, till att bli ett internationellt indieband. Det har varit ashäftigt att se de växa upp.

Hur började resan med Makthaverskan?

— Det var genom en kompis, Per Svensson, som har spelat med Skansros, School '94 och Alice B. Vi gick i gymnasiet tillsammans och han hade spelat in några demos med Makthaverskan som han gav mig. Han kände Maja Milner i Makthaverskan. Jag tyckte det var bra, så jag ville släppa det, och det ville de också.

— Vi blev vänner, släppte skivor och turnerade tillsammans. De flesta banden har tillkommit på det sättet. Det är nån kompis som spelar i ett band, det är en liten stad där alla känner alla.

Det har alltid varit spontana beslut att släppa grejer. Det har aldrig varit nåt genomtänkt överhuvudtaget.

— Det har alltid varit spontana beslut att släppa grejer. Det har aldrig varit nåt genomtänkt överhuvudtaget. Jag hör på 5 sekunder om det är nåt jag gillar eller inte.

Var det ett spontant beslut att lägga ner Luxury?

–  Det är väl det minst spontana beslutet, även om det inte var helt ospontant. Det var ingen jättelång tankeprocess, utan jag bestämde mig på en vecka eller så.

– Jag tror att det är bra för Göteborgs musikscen att det kommer nya och att det inte är samma personer som håller på år ut och år in. Det är viktigt att det är unga människor som håller på med popkultur.

Kommer någon att ta över Luxury, eller lägger du ner skivbolaget helt?

— Ja, det läggs ner. Det är en ganska svår grej att ta över, det är såpass förknippat med mig. Den röda tråden är vad jag vill göra, och jag hade inte velat att någon annan tog över det.

Till vilka skivbolag kommer era band att vända sig nu?

— Jag kommer att fortsätta att jobba som manager till Makthaverskan. Jag har varit med sen start och jag är typ som en del av bandet. Det blir väldigt svårt att inte vara med.

— Det är inte så att jag lägger ner Luxury den 25 maj, utan då kommer det inga mer skivor från Luxury. Jag släpper ju en massa skivor nu, så kommer väl att jobba med de hela sommaren, för att sen i höst försöka hjälpa de andra att hitta skivbolag.

Vad blir ert sista släpp?

— Det blir Agent Blå-albumet, "Morning Thoughts".

Kul! Jävligt bra album, tycker vi på SAVANT.

— Det känns som att det var så jävla kul också att det blev en så bra sista vår med Makthaverskan, Westkust, Alice B och Agent Blå.

Kommer du att starta nytt skivbolag?

— Nej, jag kommer inte att starta ett nytt skivbolag. Jag kommer att jobba med Makthaverskan. Jag har även ganska bra utlandskontakter efter de här åren, efter att ha satt ihop både Europa och USA-turnéer, så kan tänka mig att jag går in och punktjobbar lite.

— Jag är jätteöppen för förslag om folk hör av sig och vill göra nåt. Jag är jävligt taggad på de kommande åren. Det ska bli spännande för mig själv att se vad som händer.

Det är åtta band som spelar. Makthaverskan, Westkust, Agent Blå, Alice B, Skansros, School '94, Alpaca Sports och Farväl till ungdomen! Sen är det massor av DJ’s, typ hela Sveriges indieelit som spelar skivor.
Avslutningsfesten på Pustervik den 25 maj. Vad kan vi förvänta oss?

— Det är åtta band som spelar. Makthaverskan, Westkust, Agent Blå, Alice B, Skansros, School '94, Alpaca Sports och Farväl till ungdomen! Sen är det massor av DJ’s, typ hela Sveriges indieelit som spelar skivor.

— Agent Blå’s mammor kommer att spela skivor! Palle i Makthaverskan kommer även att hålla i ett quiz. Sen lite andra överraskningar.

— Det blir ett merchbord också. Jag har rotat i förråd och hittat en massa gamla grejer. Gammal merch, t-shirts som bara såldes under Makthaverskans första USA-turné, lite slutsålda vinyler, nån testpress och demos. Lite allt möjligt som vi kommer att sälja ut väldigt billigt.

Det känns jättekul, jag har fått med mig folk som har varit med under de här 13 åren. Det känns som att man knyter ihop allt jag gjort med Luxury under en kväll.

— Det känns jättekul, jag har fått med mig folk som har varit med under de här 13 åren. Det känns som att man knyter ihop allt jag gjort med Luxury under en kväll.

— Jag tycker ju fortfarande att Luxury är Sveriges tveklöst bästa indiebolag, och det känns som att det även internationellt har uppmärksammats som ett viktigt indiebolag. Jag tror att det är jättebra att det läggs ner medan det fortfarande är bra och relevant, så det inte blir en trött label som bara gör självklara grejer.

Lyssna på spellistan Best of Luxury 2006-2016 nedan och gå in på Facebook-eventet Luxury avslutningsfest! och köp biljetter nu. 150 spänn för att se åtta av Sveriges bästa band är ju som hittat. Det finns fortfarande ett fåtal biljetter kvar.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa