SAVANT † 2022-09-01
Foto:
ABU NEIN
Redaktionens favoriter v.47

Varje fredag tipsar vi om våra favoriter bland de senaste släppen, här kommer några från: ABU NEIN, Kite och TussilagoABU NEIN

Malmöbaserade elektroniska trion ABU NEIN består av Dennis Lood (Abu Aljahim), Erica Li Lundqvist (Abu Iblis) och Anders Nordensson (Abu Jinn). De kommer alla från olika musikaliska bakgrunder och skapar musik som fusioneras till en genreöverskridande romantisk, sotig och sakral ljudbild. Idag släpper de en femspårs-EP digitalt och på kassett via Rundgång Rekords. Vi landar i det vackert mässande titelspåret “I Will Rise”, som med sitt tunga driv bäddar in oss i en kompakt varmt mörker.

Missa inte deras spelning på Babel i Malmö den 20 december som support till True Moon.


Kite

Nicklas Stenemo och Christian Berg i Kite släppte den storslagna och finstämda låten “Tranås/Stenslanda” på Astronaut Recordings i onsdags, något som vi sedan dess har djuplyssnat på. Vi bjuds återigen in i den alternativa värld som de skapar med sin musik, ett atmosfäriskt dronelandskap i ett mörkt sagoland med en förnimmelse av en ljusnande framtid.

Vissa tycker om att göra musik, andra måste göra det och att kunna förmedla ett så öppet känsloregister får oss att förstå vad det innebär att vara mänsklig. Det lockar skoningslöst fram lyssnarens egen sårbarhet och tillåter en att hänge sig och hitta smärtpunkten inom sig själv. Låten känns som en existentiell kontemplation, karvad ur rå undermedvetenhet, bleknande minnen, tankar om att komma vidare och om rädsla för att förlora sina färger. Sången är emotionell och innerlig, intensifieras och når dess kulmen när Nicklas släpper lös hela spektrumet av sin röst med full kraft, till bekanta hjärtskärande nivåer.

I kväll ristar Kite in historia i Kungliga Operans förgyllda scenrum tillsammans med musiker ur Kungliga Hovkapellet, Anna-Maria från KÅRP, Ljung, Klara Keller och Filip Johnson från Jelly Crystal på kör. Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse.


Tussilago

Stockholmsbandet Tussilago bildades 2011 av Pierre Riddez, Rickard Renström, Samuel Lundin och Zacharias Zachrisson, en konstellation som sedan dess förändrats. Två år senare presenterade de sin självbetitlade debut-EP genom skivbolaget INGRID, följt av debutalbumet ”Holy Train”. Under de följande åren släpptes sedan singlarna ”Colors”, ”Zilverkraut”, ”Velvet” och ”Cashmere Wind”.

Nu är de tillbaka med ny efterlängtad musik, nya singeln ”Sense of Me” släpps idag tillsammans med en video skapad av Nils Andersson. Med en sfärisk ljudbild och dynamiska melodibyggen har de lyckats skapa de sömlösa crescendon som kännetecknar bandet. Tillsammans med deras originella psykedeliska sound fylls vi av längtan mot någonting avlägset. Låten är samproducerad av Petter Winnberg från Amason och kommer vara inkluderad på Tussilagos andra album som släpps till våren, ett album där de precis som tidigare låtit musiken växa fram organiskt genom att jamma fram låtarna i studion. De beskriver det själva så här:

- Även om vi fortfarande jammar fram det mesta av materialet så har vi fått en bredare syn på arrangemang än tidigare och det tror vi lyser igenom på skivan.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa