SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Fredrik Stål
Teksti-TV 666 på Hus 7: Röjde som en hel festival!

Två olika typer av extas samsades på Hus 7 när lekfulla Teksti-TV 666 fick publikhavet att koka, efter en mycket fin uppvärmning av southern goth-projektet Virginia And The Flood.


Cornelia Adamssons hyllade projekt Virginia and the Flood är högklassigt låtskrivande, lika utsökt och dynamiskt framfört. Det kompetenta bandet är naturligtvis en av framgångskomponenterna. Men det bor en svårdefinierad integritet därinne i ljudväven och Cornelias öppenhjärtliga sopran står för mycket av lyskraften. Hon räds inte de änglalika höjderna, men tappar aldrig greppet om den mörka helheten.

Virginia And The Flood. Foto: Fredrik Stål


Virginia And The Flood spelar bl.a. These Birds (med smäktande pedalsteel av Jesper Carlsson), rysningsframkallande Dear god, samt You Will Never Know A River, från höstens debutalbum Aqua Duck Down. Sista låten Circling är också en pärla med sitt utsökt balanserade gitarrsolo (Jesper Carlsson igen) och jag börjar exalterat klappa händerna alldeles för tidigt, jag som inte ens gillar gitarrsolon. Och dessutom spelas två nya låtar. Kan vi hoppas på nya släpp snart tro? 

Virginia And The Flood. Foto: Fredrik Stål


Och många med mig var nyfikna på exakt hur många gitarrister bandet skulle maxa på just denna kväll.

Teksti-TV 666s rykte som explosiv liveakt förekommer dom. Det var därför inte så konstigt att kvällen var helt utsåld. Och många med mig var nyfikna på exakt hur många gitarrister bandet skulle maxa på just denna kväll. Det blev “bara” fyra, men så var de också nästan på väg att knuffa ner varann på Hus 7s relativt begränsade scen.

Här skymtar tre av fyra gitarrister samt basisten. (Lampan i bild rök någon gång under de mer vilda låtarna) Foto: Fredrik Stål


Giget inleds med att en av de två shortsklädda trummisarna kliver upp, drar igång lite noice-samples och sprayar bandnamnet på väggen. Sen är lugnet över konstaterar vi lyckligt.

Det går liksom att referera både till Minami Deutsch, Explosions In The Sky och Hellacopters. Knasigt? Underbart? You bet! 

Soundet går inte att sammanfatta särskilt kort. En förvånansvärt stilren häxblandning av kraut, psych-rock, drone, shoegaze och lite post punk/garage/industri, serverad med finskt rakhet direkt från tunnan. Det går liksom att referera både till Minami Deutsch, Explosions In The Sky och Hellacopters. Knasigt? Underbart? You bet! 

En av de två trummisarna... Foto: Fredrik Stål


Jag har läst att inspirationen är att “...spela tillsammans, göra misstag och inte ha tillräckligt med pengar”. Sympatiskt. Och det hörs någonstans i musiken också. Och detta är absolut inte ett kaotiskt band. Alla har sin uppgift och alla kompletterar varann.

Kanske är det är ytterligare ett tecken på att Teksti-TV 666 inte drivs av egon utan en hejdlös gemensam aptit att utforska sitt eget maximalistiska musikrecept. I skitnödigheternas tidevarv är det verkligen befriande.

Det slår mig att varför kör inte fler band med 4+-gitarrer? Själva har de sagt att det absolut inte är krångligt med många gitarrister, det gör tvärt om att alla inte behöver spela allt hela tiden. Kanske är det är ytterligare ett tecken på att Teksti-TV 666 inte drivs av egon utan en hejdlös gemensam aptit att utforska sitt eget maximalistiska musikrecept. I skitnödigheternas tidevarv är det verkligen befriande.

... känslan av att ha rört mig genom en biltvätt (utan bil) är onekligen väldigt skön. Lite som efter en hård 3-dagarsfestival...

Spelningen är i alla fall oemotståndligt kul för oss i publiken. Det hängs i ljusriggen, crowd surfas och dansas i mosh pit. Personligen skulle jag kanske velat ha ännu lite mer tilt mot krauten. Men känslan av att ha rört mig genom en biltvätt (utan bil) är onekligen väldigt skön. Lite som efter en hård 3-dagarsfestival, tänker jag när jag svettig och halvdöv på ena örat lommar hem.

En av kvällens två crowd-surfing moments. Foto: Fredrik Stål

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa