SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Kim Wijk
Blå hoppinjektion signerad Lust for Youth

Om du vill få ditt brustna hjärta att glittra och uppbrottet kännas som en positiv väg framåt – då är Lust for Youth den perfekta drinken.

Scenen på Hus7 svävar i extra mycket blå rök den här kvällen, ett perfekt medium att ta in mörk musik i.
Först ut är Ljung, som levererar mörk syntpop med vokaler iskrossade i hardtunemaskinen och sen utkastade i reverbhavet. För alla oss som gillar när basen vibrerar i ryggraden vid spelningar så åkte mungiporna upp rejält redan under Ljungs set.

Ljung på Hus7 i Stockholm. Foto: Kim Wijk
Först ut är Ljung, som levererar mörk syntpop med vokaler iskrossade i hardtunemaskinen och sen utkastade i reverbhavet.

Sen kliver det svensk-danska bandet Lust for Youth upp och mängden rök når sitt max. LFY’s musik är hoppfull mörk syntpop när den är som bäst. Ofta nämns grundreferenser som Joy Division/Depeche Mode/New Order, men jag hör också Underworld, speciellt på senaste skivan, och LFY har konsekvent rört sig mot ett ljusare mindre skitigt hörn av sitt musikaliska spektrum.

Fantastiska ”It hurts my eyes” är en fin sammanfattning av LFY idag. Den mörka versen öppnar upp sig mot en ren och klar positivitet i refrängen. Någon har sagt att de idag låter som The Smiths via Pet Shop Boys och det är ganska spot on tycker jag.

Lust for Youth på Hus7. Foto: Kim Wijk

LFY består idag av Hannes Norrvide (som startade projektet) och Malthe Fischer (som klev in som producent på förra skivan “International” och blev kvar). Norrvide/Fischer håller varsin flank av scenen i röken, och med strippad instrumentering får vi höra guldkorn efter guldkorn ur bandets diskografi.

Lust for Youth kvarstår som ett superintressant band som med tyglad dekadens stilfullt förvaltar sin melodiösa darkwave/new wave i uppdaterad popförpackning
Lust For Youth på Hus7. Foto: Kim Wijk

Styrkan är ofta de vackra melodierna framförda med Hannes Norrvides inåtvända stålstämma (och i kompletterande synt-kadenser), så när vissa kritiker tycker senaste plattan är en för bred mix av influenser så är det besides the point för mig. Lust for Youth kvarstår som ett superintressant band som med tyglad dekadens stilfullt förvaltar sin melodiösa darkwave/new wave i uppdaterad popförpackning. Och spelningen på Hus7 förstärker den tanken.

Ljung och Lust For Youth på Hus7. Foto: Kim Wijk

Lyssna på deras senaste självbetitlade album "Lust For Youth" nedan.
No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa