SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Klara Tuva Wörmann
"Då sa Edvin 'Hemliga klubben', och så var det klart"
Hemliga Klubben består av Edvin Linderoth, Adéle Cechal, Mattias Jonsson och Gustav "Påsen" Gällhagen. Bandet släppte sin debutsingel "Put your hands up in the air" i februari. Den 24 maj släpps nästa låt som heter "Dina föräldrar".
Vi möts över varsin ljummen Breznak nere i studion på Rhensgatan i Stockholm för att prata om framtiden och hur det är att vara ung kille i musikbranschen.  
Vad gör ni för musik?

Adéle: Vi gör svensk pop, ganska elektroniskt. Upptempo.
Mattias: Men också fint och långsamt ibland.
Påsen: Vi har nog lyssnat på rätt olika grejer inom svensk pop innan, men den gemensamma referenspunkten känns som att det är artister och band som sätter texten i fokus.

Jag och Påsen sökte skolan samma dag. Han hade långt hår, skinnjacka och fjäderörhänge och jag tänkte 'jävla punkare'.
Hur lärde ni känna varandra?

Edvin: På Musikmakarna i Örnsköldsvik, som är en låtskrivar- och producentutbildning.
Mattias: Jag och Påsen sökte skolan samma dag. Han hade långt hår, skinnjacka och fjäderörhänge och jag tänkte "jävla punkare".
Påsen: Du vet inte vad en punkare är.
Hemliga Klubben skrattar och Adéle fortsätter: Vi jobbade ihop var och en först och märkte att det funkade. Sen började Mattias och Edvin jobba på ett svenskt projekt. Och så efter ett tag joinade jag och Påsen också.

Foto: Klara Tuva Wörmann
Den största kicken jag har fått hittills i Hemliga Klubbens karriär var när jag insåg att det inte fanns någon annan som hette så.
Hur kom ni på att ni skulle heta Hemliga Klubben?

Mattias: Först pitchade jag massa olika namn som jag hade tänkt på, typ "Jättevarm Eld". Sen föreslog jag "Hemlig kompis", men då sa Edvin direkt "Hemliga klubben". Och då var det klart.
Påsen: Ja, namnet var egentligen klart innan vi skrev den första låten ihop.
Mattias: Den största kicken jag har fått hittills i Hemliga Klubbens karriär var när jag insåg att det inte fanns någon annan som hette så. När det slog mig satt jag hela kvällen och la beslag på alla olika domäner.

Vi är extremt konflikträdda, så det är väl en lösning.
Hur jobbar man ihop fyra personer utan att bråka?

Mattias: Vi är extremt konflikträdda, så det är väl en lösning. Men sen så jobbar vi inte tillsammans så ofta, utan brukar vara två eller tre åt gången i studion. Så vi jobbar med olika delar olika dagar liksom.
Adéle: Ja precis, det blir lätt att man känner att man inte har något att göra när man sitter alla fyra tillsammans.

En fråga som många kvinnliga artister får är "hur är det att vara ung kvinna i musikbranschen?". Men om vi vänder på det – hur upplever ni killar att det är att vara ung kille i musikbranschen? Känner ni att ni har påverkats mycket av metoo-rörelsen i er yrkesroll som musiker?

Påsen: Ja absolut, jag blev verkligen påverkad av metoo. Jag tror det är naivt att säga att man inte har lärt sig nånting. Sen var vi inte ännu i branschen när metoo-rörelsen slog igenom, men som man och som person tog jag med mig jättemycket från det. Jättemycket bra saker.

Typ?

Påsen: Man förstod mer konkret hur illa det verkligen är, och inte bara i vår bransch såklart.
Mattias: Jag tänker att det är mycket det metoo har varit, att vår generation är – inom citationstecken – en ganska medveten generation, men att man inte har förstått hur omfattande problemet varit.

Foto: Klara Tuva Wörmann
Det är lätt att tänka att 'ja ja, det där rör inte mig, jag är inte ett svin', men jag tror att det är viktigt att förstå att man är en del av det här samhället och att man alltid kan lära sig mer.
Känner ni att ni har ändrat på er någonting efter metoo?

Påsen: Jag vill tro att jag tänkte på det redan innan dagligen, men jag tänker absolut på det mer nu i både stort och smått. Det är lätt att tänka att "ja ja, det där rör inte mig, jag är inte ett svin", men jag tror att det är viktigt att förstå att man är en del av det här samhället och att man alltid kan lära sig mer.
Adéle: Ja precis, man måste ju anpassa metoo till var man själv är. Det sker ju på minimala nivåer också – man kan ju inte alltid identifiera sig med de värsta men man kan alltid lära sig något.

Kommer ni alltid skriva på svenska?

Adéle: Hemliga Klubben kommer nog alltid vara på svenska. Men vi skriver ju även åt andra, och då får vi utlopp för engelskan också.
Påsen: Det känns väldigt långt borta att vi skulle byta helt till engelska, men att blanda är alltid kul.
Mattias: Ja än så länge har vi blandat in franska, spanska och engelska. Men vi är ett svenskt popband, så är det.
Påsen: Men eftersom vi har tre dialekter får vi anpassa oss till varandra ibland när vi spelar in dubbar och stämmor. Jag och Adéle är från Stockholm, Edvin är från Skara och Mattias är från Linköping.
Adéle: Om Mattias sjunger lead måste vi andra liksom sjunga "dä" i stället för "det".

Den 24e maj kommer er nästa singel, "Dina föräldrar". Berätta mer!

Edvin: Den handlar om att försöka övertyga den man är kär i om att man är perfekta för varandra genom att hitta tecken och anledningar på varför man ska bli ihop.

Lyssna på Hemliga Klubbens senaste singel "Dina föräldrar" här.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa