SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Kim Wijk
"Då var det något som klickade till lite 'det här vill jag göra'"
Esther Lennstrand är det unga musikgeniet som synts överallt sedan hon släppte debutsingeln "Follow Me Home" i våras. Förutom Esthers unika röst skapar hon ett nytt sound med sin vibrafon. Vi träffade Esther i Ingrid Studios på Södermalm i Stockholm för en pratstund och för att lyssna på ett par låtar, vi fick bland annat höra den nya singeln "Wolves"
Din röst känns väldigt unik och ny, även ditt instrument som du spelar på skapar ett unikt sound. Hur kommer det sig att du började spela på just en vibrafon?

Jag började spela piano när jag var jätteliten, och min pappa är trummis, så jag började även spela trummor. I trumsalen där vi spelade så fanns det stora instrument i trä som ser ut som ett piano, men man slår på dem, så intresset för slagverk började redan där. Jag sökte in till gymnasiet med inriktning slagverk och det var egentligen då som jag började spela vibrafon. Det är en stark favorit.

Du spelade med Josefine Jinder på hennes senaste spelning på Liseberg, ska du turnera med henne i sommar?  

— Ja, jag spelar med henne nu hela sommaren. Det är inte supermånga datum men jag spelar under hela hennes turné.  

Esther Lennstrand. Foto: Kim Wijk
Han hade tipsat henne om att jag var en cool person så då kom hon fram till mig någon gång när vi sågs ute och sa att hon ville att jag skulle vara med
Hur kommer det sig?

— Det är för att jag är kompis med hennes ex Zacke, han hade tipsat henne om att jag var en cool person så då kom hon fram till mig någon gång när vi sågs ute och sa att hon ville att jag skulle vara med. Sjukt roligt att få vara med på en sån produktion.

Jag såg några Instagram Stories från spelningen på Liseberg där vissa personer i publiken zoomade in på dig och skrev hur bra du var.  

— Ja jag såg också det,  och det var väldigt surrealistiskt.

Vad baserar sig dina texter på, är det saker du själv varit med om?

— Ja, men aldrig på någon konkret händelse utan snarare någon känsla man har och sen sätter man in den i en situation som är lik den känslan.

Den är ganska speciell. Jag skrev den på bara 40 minuter innan en konsert, och det var också den första låten jag skrev någonsin.
Din andra singel, "Wolves", som du släpper nu, vad handlar den om?

— Den är ganska speciell. Jag skrev den på bara 40 minuter innan en konsert, och det var också den första låten jag skrev någonsin. Jag reflekterade inte över texten då, så det är i efterhand som den har fått en betydelse. Just när jag skrev den så fanns det ingen större tanke med den, men nu i efterhand kan jag verkligen känna med texten.

Esther LennstrandIngrid Studios. Foto: Kim Wijk

Vad inspirerar dig till din musik?

— Jag tror att det viktigaste för mig är människor. Det roligaste jag vet är att skriva musik ihop med någon annan för att man får energi av olika typer av människor. De inspirerar mig i stunden. Jag tycker inte så mycket om att skriva musik själv, det är roligare att känna av vem den andra personen är och att man skapar någonting ihop.

Jag tror att det viktigaste för mig är människor. Det roligaste jag vet är att skriva musik ihop med någon annan för att man får energi av olika typer av människor. De inspirerar mig i stunden.
Är du uppvuxen i Stockholm?

— Ja, jag är född i Vasastan.

Vart är din musik inspelad?

— Det är inspelat hos min producent som jag jobbar väldigt tight ihop med, Pontus Winnberg. Han bor ute i Mariefred och har sin studio i ett gammalt garage ute på landet.

Då ställde de fram en mick så att jag fick testa att sjunga och spela samtidigt, då var det något som klickade till lite "det här vill jag göra".
Esther Lennstrand i Ingrid Studios på Mariatorget i Stockholm. Foto: Kim Wijk

Har du alltid sysslat med musik eller när började du intressera dig för det?

— Just eftersom min farsa är musiker så har vi alltid haft massa instrument hemma. Vi har väldigt många familjekompisar som är musiker så jag har vuxit upp i den världen. Sen trodde jag väl inte att jag skulle syssla med det på riktigt förrän för några år sen när jag var i Köpenhamn med ett företag som heter Teenage Engineering och spelade vibrafon med dem. Då ställde de fram en mick så att jag fick testa att sjunga och spela samtidigt, då var det något som klickade till lite "det här vill jag göra".

Du har syskon som också håller på med musik?

— Ja, jag har en tre år äldre brorsa, Emil, som precis har släppt sin första låt ”You’re In Love With Your Hair” under namnet Buster.

Kommer du att spela något i sommar själv förutom att du ska med på Jinders turné?

— Ja, jag ska spela på Gården i Göteborg, och sedan spelar jag den 15e juni på Brillo i Stockholm. Jag kommer göra ett gig i samband med Way Out West också.

Finns det något ställe som ligger högst upp på önskelistan att spela på?

— Jag har inte tänkt supermycket på det men det vore kul att spela på någon festival på en lite större scen, nu spelar jag ju mest på små scener vilket är mysigt det med.

Lyssna på senaste singeln "Wolves" nedan.
No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa