SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Per Kristiansen
I.B. Sundström - 'Vågorna' svalkar på randen till apokalypsen


Vi bjuds återigen på något alldeles extra när I.B. Sundström gör musik inspirerad av apokalypsen - en möjligtvis lycklig tid med glödande stränder, svalkande vågor och sammansmältande kroppar som slukar varann. SAVANT har lyssnat på första singeln “Vågorna” från kommande dubbelalbumet.

Konstnären och musikern Isak Sundströms (Pascal, SkrietRocks and Waves Song Circle) heteronym I.B. Sundström släpper albumen ‘Antropofagernas rike I’ och ‘Antropofagernas rike II’ i augusti, och en första singel nu passande i starten av högsommarmånaden juli. 

Med tidigare skivor i varmt minne så googlar jag ‘antropofag’ för att se vad som inspirerat Isak denna gång. Oj, ‘människoätare’? Återigen tycks I.B. Sundström idémässigt röra sig i någon slags naturdimension, kanske denna gång i en nära framtid?  Pressmaterialet talar om en solstekt glödande kustbiotop med vågor, glansiga surfare, brinnande skogar och het sex på stranden.

Vågorna’ är för mig vad orkestern spelar på ett nutida Titanic, på väg ner under ytan. Eller på ett framtida rymdskepp som sakta glider ur kurs rakt in i solen. Musik att lyckligt dansa till när slutet är nära och något nytt snart ska komma.

På tidigare album ‘I den Skinande Gyttjan’ och ‘1592’ var skogen mer närvarande i den eventuella dåtid musiken tycks utspela sig i. Nu har den stekande solen tvingat ner människorna till stränderna.  Denna nya kanvas förändrar inte den finstämda mjukhet man känner igen från tidigare I.B. Sundström-album. Men kanske anslaget nu är än mer trösterikt. Närmast ett salt lyckopiller, med sväng extraherat från 60-talets sorglösa dansbanor och surfstränder. Isaks försiktiga röst leder och guidar, och det finns inget att vara rädd för.

Är det det fina träblåset som förstärker känslan av en fartygsorkester?  ‘Vågorna’ är för mig vad orkestern spelar på ett nutida Titanic på väg ner under ytan. Eller på ett framtida rymdskepp som sakta glider ur kurs rakt in i solen. Lycklig musik att dansa och hålla om varandra till, när slutet är nära och något nytt snart ska komma.

Nya singeln 'Vågor' från I.B. Sundström är ett svalkande bad för överstekta nutidshjärnor. Foto: Roy Mozard


Arrangemang och harmonier går, som så ofta med I.B. Sundström, rakt in genom huden och musiken är framförd med vad jag uppfattar som stor ömhet. Det låter fantastiskt och det är både uppfriskande och lugnande att lyssna på ‘Vågorna’. Precis som i kommande albumet så består singeln både av en del med sång, men också helt instrumentala delar.  In och svalka era ångestridna nutidshjärnor!

Singeln och kommande album är varsamt producerat av Jonas Teglund (Mattias Alkberg, Hurula, Iris Viljanen), som även producerade debuten ‘I den Skinande Gyttjan’ 2017. 

SAVANT återkommer inom kort med en längre intervju med Isak Sundström - håll utkik!No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Lovisa Beck

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa