SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Fredrik Stål
"Jag är ointresserad av mode men jag tycker om stil"
Linn Koch-Emmery är den rockiga indieartisten vi längtat efter och som vi inte kan få nog av. Musiken är hård, känslosam och fantastisk på samma gång. När Linn spelar gitarr och slänger med håret på scen i takt till de skarpa gitarr-riffen är det svårt för publiken att stå stilla. På SAVANT-redaktionen har hennes låtar gått varma de senaste månaderna.

Vi träffade Linn över en kaffe för att lära känna henne lite mer och fråga om hemligheten bakom hennes stil, både i kläder och musik.

Ditt namn är ju ett klockrent artistnamn. Vart kommer ditt efternamn ifrån?

Det är ett jättegammalt namn som funnits i vår släkt länge. Det är min pappas namn, så jag är född med det. Jag tror att det från början är ungerskt och österrikiskt men ihopsatt för typ hundra år sedan. Det sjuka är att pappas hela efternamn egentligen är ännu längre men de kapade bort en del av det. Egentligen skulle mitt namn ha varit Linn Koch-Emmery von Langentroy, typ som ett hittepå Pippi Långstrump-namn.

Linn Koch-Emmery. Foto: Fredrik Stål
Egentligen skulle mitt namn ha varit Linn Koch-Emmery von Langentroy, typ som ett hittepå Pippi Långstrump-namn.
Hur skulle du beskriva din stil?

Typ blåjeans och t-shirt. Jag har alltid sett ut som jag gör och klätt mig som jag gör nu.

Vad betyder kläder och stil för dig?

Det är klart att det är svårt att undvika om man håller på med någon typ av artistisk verksamhet att tänka på vad man har på sig. Men med åldern bryr man sig mindre och mindre. Jag är helt ointresserad av mode och trender, men jag tycker om stil. Det är nice när folk klär sig snyggt, men jag kan ingenting om mode, design eller märken.

Jag är helt ointresserad av mode och trender, men jag tycker om stil. Det är nice när folk klär sig snyggt
Jag blir ofta inspirerad av olika musiker till mig egen klädstil, vad inspirerar dig till din?

Redan när jag var ganska liten så kollade jag nästan bara på killar som klädde sig snyggt. Jag har en ganska ”otjejig” stil, och jag tycker fortfarande att det är roligare med herrkläder. De kläderna är snyggare och enklare.

Om din musik var ett klädesplagg, vilket plagg skulle det vara?

Ett par gamla Levi's jeans.

Linn Koch-Emmery med skjorta från Mushy. Foto: Fredrik Stål

Hur genomtänkt är din stil? Både på scen och privat.

Inte så genomtänkt. Jag klär mig på scen ungefär som jag gör till vardags. Jag har ingen större budget att röra mig med så det kan det vara kul inför ett större gig att få något att ha på sig via ett samarbete. Men då är det ändå ofta jag som väljer. Jag kanske hör av mig till någon och säger "det där vill jag ha på mig”. Ibland får jag låna och ibland får jag plagg då.

Jag älskar din låt ”Don’t sleep on my luv”, vad handlar den om?

Den handlar om commitment i grova drag. Jag tror ofta, oavsett i vilken typ av relation eller konstellation som finns att det alltid är en som är mer intresserad av att få det att funka, och den andra mindre. Jag tror att låten skrevs från perspektivet att det känns som att jag är den som inte anstränger mig så mycket.

Jag tror att den skrevs från perspektivet att det känns som att jag är den som inte anstränger mig så mycket.
Hur kommer det sig att du började med musik? Har du alltid sysslat med det?  

Jag började hålla på med musik när jag var 12 år ungefär. Jag bara bestämde mig en dag.

Jag vet att jag lyssnade på Oasis och tänkte ”det där är ju inte så svårt”. Jag gick över till min granne och lånade hans gitarr och bad honom visa min hur man tar ett ackord. Sen övade jag hysteriskt.
Var det någon speciell musik du lyssnade på då som gjorde att du ville börja med musik själv?

Jag har alltid lyssnat mycket på musik och rockmusik, och har alltid varit impulsiv. Jag stannar sällan vid tanken på ”det här var bra”, utan jag tänker snarare ”det där kan man göra bättre”. Jag vet att jag lyssnade på Oasis och tänkte ”det där är ju inte så svårt”. Jag gick över till min granne och lånade hans gitarr och bad honom visa min hur man tar ett ackord. Sen övade jag hysteriskt. Jag gick upp en timme tidigare innan skolan och övade. Jag övade fem timmar om dagen typ tills jag kunde skriva låtar. Sen startade jag ett band med mina fyra bästa tjejkompisar i mellanstadiet. Ingen av oss hade spelat något instrument tidigare så en av oss fick lära sig bas, en annan trummor, min syster spelade keyboard och så vidare. Jag sjöng, spelade och skrev låtarna i bandet.

Linn Koch-Emmery med skor från Whyred och jeans från Levi's. Foto: Fredrik Stål

Visst har du en tvillingsyster?

Ja, hon har spelat musik utomlands sen studenten och jobbar som låtskrivare och artist.

Du har varit förband till Johnossi på deras Europaturné, och även öppnat åt Pussy Riot – hur var det?

Det har varit jättebra. Alla såna grejer är väldigt lärorikt att göra. Johnossi-turnén var den första större turnén jag åkte på när man spelar flera gig på raken så. Det var superbra att få göra det. Det händer så mycket samtidigt så det är svårt att veta vad som har lett till vad. Det är svårt att peka ut en specifik grej som öppnat upp en dörr till en annan. I mitt fall har det nog varit många bäckar små.

Jag hade nog bara fyra låtar då så det var väldigt nytt. Vi spelade bara i ungefär tjugo minuter och folk undrade varför vi spelade så kort tid men vi hade ju inte fler låtar att köra.
Hur kommer det sig att du spelade med just Johnossi?

De frågade tror jag. Niklas som jag jobbar med har jobbat lite med dem också. Han och Mattias som spelar synth med Johnossi gillade min musik och hade spelat upp den i deras loge.

Jag hade nog bara fyra låtar då så det var väldigt nytt. Vi spelade bara i ungefär tjugo minuter och folk undrade varför vi spelade så kort tid men vi hade ju inte fler låtar att köra. I Tyskland sa en person att vi kunde köra samma låt igen men det är så konstigt.

Linn Koch-Emmery. Foto: Fredrik Stål

Tycker du det skiljer sig att spela utomlands jämfört med Sverige?

Utomlands tycker jag att man märker av att det är en lite mer blandad publik och blandade åldrar. Det kan komma ganska många äldre för att de går på festivaler mer. Här hemma är det oftast lite yngre publik som går men där är det jättemycket mer blandat. Jag tror att det är mer som en tradition där, händer det något i stan till exempel en konsert, så går de dit. Det är så tacksamt. Och så köper de alltid en skiva också. I Sverige får man ju trycka på för att få ut sin merch men där köper de en skiva om de går på en konsert. De köper alltid CD, för att de vill kunna lyssna i bilen. Vi hade med oss jättemycket LPs, tröjor och allt möjligt, och det enda de frågade efter var CD-skivor. Det känns som att de vill ha musiken fysiskt på skiva istället för att lyssna via Spotify.  

Det är mer nervöst att spela inför en publik som står och hänger och är lite avvaktande och lågmälda. Man får väldigt mycket energi av publiken.
Vart tycker du att det är roligast att spela? Tex på en klubb, eller festival eller en arena?

Det har mycket med stämningen att göra och beror mycket på publiken. Det är klart att det är roligt och att man får en kick av att spela inför många människor. Men man får också en kick av att spela inför ett fåtal människor som är peppade och glada och ger en respons, medan det är mer nervöst att spela inför en publik som står och hänger och är lite avvaktande och lågmälda. Man får väldigt mycket energi av publiken.

Du spelade på Roskilde, hur kändes det?  

Det var jättekul. Jag har aldrig varit på Roskilde men den campingen är helt sinnessjuk. Den är så stor. Det var ett kul gig och bra med folk. Jag spelade så tidigt på dagen, 15.30, så det var lite – kommer folk ens vara vakna typ. Men de hade pallrat sig upp ändå.

Du hade på dig ett helgrönt batikset från & Other Stories som lyste upp hela scenen. Gillar du att ha på dig starka färger på scen när du gigar?

Jag gillar set och hade jobbat med & Other Stories tidigare. Jag är ute i så dålig tid jämt så en eller två dagar innan jag skulle åka till Roskilde så mailade jag dem och sa att det setet var jättefint och att det skulle vara kul att ha det på giget, och jag behövde det typ samma dag. De hittade ett där och budade över det i sista sekund, så det var super. Det kommer jag nog återanvända mycket.

Jag är inte så bekväm i att ha klänning. Jag kan tänka ”fan va fint”, men det skulle inte kännas som mig själv att ha på mig det.
Linn Koch-Emmery. Foto: Fredrik Stål

Finns det något du tycker är snyggt på andra men inte skulle gå klädd i själv?

Jag är inte så bekväm i att ha klänning. Jag kan tänka ”fan va fint”, men det skulle inte kännas som mig själv att ha på mig det.

Vart hittar du oftast dina kläder?  

Jag är mästare på att låna av kompisar utan att säga till. Just nu har jag ingen budget men om jag skulle handla något skulle det bli second hand, jag tycker att det är roligast. Gärna små second hand butiker, till exempel har det öppnat en i en förort utanför Norrköping där mina föräldrar bor. Även om det är 99% kaos i butiken så är det roligt när man hittar något där.

Gärna små second hand butiker, till exempel har det öppnat en i en förort utanför Norrköping där mina föräldrar bor. Även om det är 99% kaos i butiken så är det roligt när man hittar något där.
Var kommer din snygga skjorta ifrån? Jag vill ha en likadan.

Det är från ett märke som heter Mushy.  Kolla upp dem på instagram  @__mushy__. De gör allt för hand hemma, här i Stockholm. De köper begagnade sidenskjortor och använder sig av tie dye för hand för att få till mönstret. Markus Krunegård har någon därifrån med, hehe.

Vad är planen framåt – kommer det ny musik?

Det gör det. Jag har spelat in grunderna till ett album. Jag vet inte exakt när det släpps, men i höst någon gång. Vi har kört lite av det nya live redan, bland annat körde vi en av de nya låtarna live på Roskilde.

Lyssna på Linn Koch-Emmerys senaste EP "Waves" nedan.
No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa