SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Samuel Andersson
Johannes Räihä - Om jag bara kunde bli naiv igen

Det var 2017 och under en spelning på Håkan Hellströms efterfest på Pustervik som Johannes Räihä debuterade. Debut-EP:n ”Den varmaste kontinenten” landade året därpå och innehöll bland annat debutsingeln ”Sjöarna i Idaho”. Efter detta begav sig Johannes ut på turné tillsammans med Lloyd. Och nu äntligen får vi ta del av debutalbumet med den självömkande titeln ”Om jag bara kunde bli naiv igen”. 

Albumet är ett efterlängtat släpp för oss, likt Johannes, som ser andras liv rusa förbi medan vi sitter kvar på balkongen när de andra gått. Vi har fått smakprov i form av ”Ouzo”- en bitterljuv låt om oss på balkongen och om de som inte längre finns kvar i våra liv. ”Stora lån och litet barn” som satte fingret på den uppenbara stressen som lamslår en när ens barndomskompisar skaffar barn. Om de som köpte hus och om de som eftersökte ännu en lägenhet i någon skum Facebook-grupp med fler botar som medlemmar än faktiska hyresvärdar. Och så har vi fina kärleksförklaringen i form av duetten ”Suddig i en cocktailbar” där Hanna Järver gästar. En låt som satte sitt spår och första gången jag hörde den på radion så var det raden ”bland skrynkliga lakan när jag vaknar (bredvid dig)” som satte sig direkt.

Längs den röda tråden som snirklar sig igenom de tio spåren så finner vi obeslutsamheten, den extensionella ångesten, år som springer iväg och allt detta i vacker, enkel musik. Johannes behöver inte smycka ut sin musik utan håller den enkel och regelrätt. Texterna känns som att de först legat och grott i ens mobilanteckningar, och sedan bearbetats varsamt. Varje ord har fått växa i stil med en slags profetia. Johannes ger oss inte något tydligt budskap eller vädjan om att varken gå vidare eller hålla kvar, det huvudsakliga syftet är för Johannes att visa precis vem han är genom sin musik, och det har han lyckats med. Han bjuder in oss till sitt inre, men samtidigt till den lokala puben i Blackeberg som spelar italiensk poprock- därav ”Eros Ramazzotti”

Vi går från från både grekisk sprit och italienska stjärnor till tjafs i franska städer i ”Avignon”, till drömsk musik i ”Ekliden 35”, och så ”Nangijala” som lämnar en helt slut. Det känns som vi vandrat flera mil och hört tusen ord och ljud. Ett tio spår långt soundtrack till oss utan huslån och barn, till oss som städar upp när vännerna gått hem tidigare än tänkt, till oss som går hem sist och vaknar först. Det är vackert, det är hemskt, det är allt på samma gång. Men framförallt, så är det ett fantastiskt debutalbum. 

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
No items found.
Av
Julia Hvalgren
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa