SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Alma Bengtsson
Lowheart – Hjärtesorg, tvivel och framtidsdrömmar

Lowheart gör vemodig indiepop: "glittrande synthar som möter sorgliga texter". Den tjugonde maj följer hon upp debutsingeln “Lovely weather” med en ny låt – “Take me out”. Musiken har hon med sig sen barnsben och för Savant berättar Lowheart om hur vägen mot att bli artist banats.

Stod det i stjärnorna att Agnès Wiklund Pöntinen skulle bli artist? Född in i en musikalisk familj med klassiska symfonier och popartister som sällskap i vardagsrummet, följt av ett stort intresse att stå på scen och sjunga, verkar det som att musikskapandet är en kristallklar självklarhet. Förutbestämt eller ej, Lowhearts stjärna har tänts för att lysa över popscenen med sina drömmiga synthslingor. Agnès berättar att Lowheart är hennes musikaliska alter ego.

– Lowheart är en förstärkt version av mig själv, allt det bästa. Nästan som ett alter ego, jag kan  uttrycka mig friare och få nya perspektiv med en distans till mig själv, vilket är ganska skönt, att bygga upp en karaktär kring namnet. Hon är en mer mystisk version av mig själv men samtidigt ganska orädd. Men Lowheart är fortfarande jag, mina tankar och mina texter.

Soundet beskriver Agnès som drömmig indiepop med texter om hjärtesorg, tvivel och framtidsdrömmar.

– Ganska vemodigt, glittrande synthar som möter sorgliga texter.

Foto: Alma Bengtsson

Från Chopin till Bowie, Blondie och Dylan

Med en pappa som arbetar som klassisk konsertpianist och en mamma med bakgrund som operasångerska har musiken alltid varit en del av Agnès uppväxt. I hemmet spelades klassiska kompositörer varvat med sena 1900-talets stora artister.

– Det var aldrig tyst hemma i vardagsrummet. Pappa spelade upp både klassisk musik som Mahler, Chopin och Rachmaninoff, men också David Bowie, Blondie, Bob Dylan, som blev mina favoriter. Pappa har betytt väldigt mycket för mina tidiga år när jag lyssnade på musik. Sen började jag leta mig vidare själv. Jag har gått musikskolor, jag har alltid sjungit och har alltid velat stå på scen, fast det tog ganska lång tid att säga det högt och ta det på allvar. Jag var ganska showig som barn, klädde upp mig och hade små föreställningar hemma. Det har alltid funnits där undermedvetet.

Foto: Alma Bengtsson

"En serenad till främlingar"

Lowheart debuterade tidigare i år med den eskapistiska singeln “Lovely weather”, en låt om att se livet genom ett rosa filter och att svepa problemen under mattan, och mer musik är på ingång. Redan tjugonde maj kommer nästa singel, “Take me out”.

–”Take me out” är en låt om längtan efter kärlek, den kittlande tanken att någonstans i världen går din stora kärlek runt och väntar på dig, fortfarande okänd, och det kan va den eller den eller den! Men man vet inte än. Jag skulle kalla den en serenad till främlingar, säger Agnès med glimten i ögat.

–Jag skrev mestadels texten på tunnelbanan. Jag brukar ganska ofta skriva text på tunnelbanan medan jag lyssnar på musik, jag blir väldigt inspirerad av att bara åka, så det var exakt de tankarna jag hade där på tunnelbanan. Jag såg mig omkring och undrade vem det kunde va.

Foto: Alma Bengtsson

"Målet är att ta sig utanför Sverige"

I september kommer Lowheart följa upp singlarna med en EP med titeln “Tied up”. Ett projekt som pågått i tre år och startade hemma i Agnès sovrum.

– De flesta låtarna på min EP började jag skriva sent på kvällen i min säng. Satt och visksjöng genom min hörlursmic.

Men låtarna har även utvecklats i studiomiljö.

– Jag sitter i studion, ofta med ett klaviatur framför mig. Det är nog därför det är ganska synthig musik också, för att jag liksom dras till det först. Sen är det lite olika med texter. Jag har en bank med texter som jag återgår till och hämtar ifrån, klipper och klistrar lite. Jag har suttit mycket själv, jag producerar allt själv, skriver allt själv, men på den här EP:n har jag också jobbat med Andreas Söderlund och Kevin Hamring.

När framtiden kommer på tal finns både livescenen och debutalbum i sikte för Lowheart.

– Jag vill spela så mycket som det går live, åka runt i landet, och så småningom är målet att ta sig utanför Sverige – det finns massa drömmar om det. Inget datum är fastslaget än, men det kommer garanterat. Sen håller jag på att skriva på ett album som kommer släppas under 2023.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
No items found.
Av
Sara Ljungstorm
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa