SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Madeleine Martinsson
Musikeufori på nytt, KLASS II

Snabbt efter att gruppen KLASS II bildats 2017 och dragit sina första ackord blev de signade av legendariska Luxury. Gruppen som aldrig ens stått på en scen tillsammans som bandet de precis bildat, skulle senare tillsammans med Luxury släppa sin debutplatta.

”Klass II” blev debuten som tog lyssnaren på en resa tillbaka till rangliga skolbänkar och svaga dofter av folköl. Vi fick ta del av indierock, shoegaze och punk – allt med en stickande doft av ett regnigt Göteborg. Debuten hittade snabbt en självklar plats bland andra legendariska släpp på Luxury, en påtaglig framgång och så plötsligt – tystnad.

Men äntligen är sörjandet över och äntligen ljuder gitarrerna igen. KLASS II kallar till musikeufori på nytt, med en splitterny EP. Med nya bolaget BlackValley Records kommer ny musik som tyder på ett nytt kapitel – men med samma distade gitarrer och samma fantastiska musik. Inspirationen från de tidigare skivbolagskollegorna Agent Blå och Makthaverskan lever kvar samtidigt som KLASS II tar inspirationen och sig själva till nya höjder.

Det är musik för efterfester, framför spegeln i sextiowattsljus. Försiktigt nickande och trummande fingrar mot loppisfyndade teakbord, gator överösta med slask och grus.

Det är musik för efterfester, framför spegeln i sextiowattsljus. Försiktigt nickande och trummande fingrar mot loppisfyndade teakbord, gator överösta med slask och grus. ”Dimman” som släpptes redan den andra december låter som en slags Håkan Hellström-prosa fast i full garagerockklädsel. Röda converse och korta skinnjackor, som en svensk tonårsfilm där musiken spelar större roll än själva manuset. Där lyckas KLASS II infinna sig mellan det mest alldagliga ur en dagbok och det mest påhittade ur en dröm. Det är alldeles äkta – kyligt och framfusigt men också alldeles varmt och perfekt.

Tack för musiken och välkommen tillbaka, KLASS II.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa