SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Tredje Pilen
Musikradar: Tredje Pilen, TRUE MOON och Hayden Thorpe

Varje måndag uppmärksammar vi några artister som vi håller lite extra koll på just nu.


Tredje Pilen

Det Kalmarbaserade bandet Tredje Pilen består av Axel Diedrichs, Gustaf Wilhelmsson, Gustav Baldesten och Lukas Hynam. I december 2017 släppte de låten "Feber" med nostalgiska drag från 90-talsrocken. De har sedan dess jobbat med musik som tagit en ny riktning, fortfarande indie men som de själva skriver på sin Facebooksida; “Trivs du också bäst i mörkret? Ta då språnget med oss - rakt ner i avgrunden.”

För några veckor sedan släppte de singeln “Djävulen i mig” och nu även låten “Lev för att dö”, titelspåret på deras självproducerade EP som kommer senare i höst.

– "Djävulen i mig" är tänkt som inledningen på EP:n. Den målar upp ett tillstånd av psykisk ohälsa och ger lyssnaren känslan av att vara på väg någonstans, fast utan tydlig riktning. Låten har en svävande känsla som gör sig bra i bilen. Helst på natten, säger bandet i en kommentar. 

– Medan "Djävulen i mig" är en cruiser, så gör sig uppföljaren och titelspåret "Lev för att dö" bäst när du driftar någonstans, förslagsvis på en båt, som vi ser på låtens omslag. Låtens text förmedlar en slags uppgivenhet och cynism. Med fragmentariskt berättande skildrar låten den som förlorat sin ljusa livssyn för att istället leva illusionsfritt. Ingen stor strävan eller viktig mening, vi lever för att dö.


TRUE MOON

TRUE MOON består av tidigare medlemmarna i bandet Vånna Inget, Karolina Engdahl och Tommy Tift, som tillsammans med Linus Segerstedt och Fredrik Orevad skapar en kraftfull blandning av dark wave och post-punk.

2016 släppte de sitt självbetitlade debutalbum och nyligen kom nya singeln “Poison”, en låt som är melodisk i sin svärta, genomsyrad av Karolinas drivande sång, rak och ofiltrerad.

Deras andra efterlängtade album släpps 1 november via Lövely Records.


Hayden Thorpe

Född i engelska Kendal och tidigare frontman i bandet Wild Beasts har nu Hayden Thorpe släppt sin egen musik. Hans första fantastiska soloalbum “Diviner” kom tidigare i år och spelades in tillsammans med nära vännen och samarbetspartnern Leo Abrahams. Vi fick då ta del av en djupt emotionell självmedvetenhet, en unik intimitet och ett öppet bultande hjärta. För några dagar sedan släpptes nya singeln “Full Beam”, även den inspelad med Leo, fungerande som en bro mellan “Diviner” och vad som ska komma. Med samma skälvande och drabbande röst tar Hayden oss genom någonting tidlöst, vackert och fragilt, till ett delikat och harmoniskt jazzinfluerat avslut.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa