SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Lasse Marhaug
Ny musik: Jenny Hval, Menke och ZEM

Varje fredag tipsar vi om nya släpp, här kommer några utvalda.

Jenny Hval

Den norska mångfacetterade multikonstnären och artisten Jenny Hval har precis släppt “High Alice”, den andra singeln från hennes efterlängtade studioalbum “The Practice Of Love” som släpps 13 september via Sacred Bones. Låten byggs upp av svävande synthar, pulserande rytm och Hvals hypnotiska röst som läggs på i lager efter lager.

I kontrast till det universalt hyllade albumet “Blood Bitch” på temat skräck och blod, svävar det nya albumet högt över molnen och bygger upp ett lika realistiskt som fantasifullt ljudlandskap av intimitet och gemenskap. Det besitter också ett otroligt djup i såväl text som musik.


Menke

Idag släpper den hyllade singersongwritern och multiinstrumentalisten Menke nya singeln “Apathy” från den kommande EP:n “Echo of Youth”, ett slags reflekterande bokslut över ungdomsåren med låtar skrivna under en tioårsperiod. Låten handlar om att leta efter mening och lycka i sitt inre:

“Man lär sig från tidig ålder att bli bedömd utifrån, av auktoriteter, vilket gör att man som vuxen inte litar på sin egen omdömesförmåga. Istället söker man hela tiden bekräftelse från andra människor. Men det är en återvändsgränd; ingen annan kan ge mitt liv mening, eller bekräfta att jag duger som människa - den vissheten måste grundas i mitt inre och växa fram i mig själv.”

Menke är en riktig DIY- artist som gör allt från musik, pressbilder till vackra och suggestiva musikvideos ihop med ett gäng kompisar på olika locations eller hemma i hennes hus i Järna. Videon till “Apathy” spelades in i ett stort stenbrott på ön Oaxen.

EP:n släpps den 27 september och Menke har precis gjort de sista datumen tillsammans med Weeping Willows, som hon förstärkt live under hela deras sommarturné.


ZEM

Det nybildade musikkollektivet ZEM består av artisten och producenten Ayla och medlemmarna från producentduon Broke ’N Tipsy som tidigare gett ut hyllade "Mixtape One", men framförallt producerat musik åt andra artister som Fricky, Näääk, Kristin Amparo och Cleo. Idag släpper de sin sexspåriga debut-EP ”Want u to know”.

Öppningslåten “Alive” känns precis som resten av EP:n nytänkande med en unik och suggestiv ljudbild av bakomliggande vinande storm, mullrande moln och fågelkvitter, en fusion av skånsk urkraft och norrländska drömmar där de med en urban stomme okonstlat rör sig mellan elektroniska ljud, popmelodier och tunga beats. I ett pressmeddelande säger de:

“Vi vill ta med lyssnaren på en upplevelse som verkligen känns. I kroppen, i hjärtat, i magen och i själen. Den upplevelse vi själva har gått igenom när vi skapade EP:n. Det var en berg- och dalbana av alla möjliga känslor när dessa låtar skapades. Vår förhoppning är att vi lyckas connecta med de som lyssnar genom frekvenser, ljud och melodier som får lyssnaren att känna sig totalt omfamnad.”

Trion gjorde livedebut på en av dagsfesterna under Way Out West på Hotell Nöjesguiden och dagen efter besökte de Malmöfestivalen.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa