SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Maja Strömberg
Ny musik: Spunsugar, Riga Tiger och Lower Dens

Varje fredag tipsar vi om nya släpp, här kommer några utvalda.

Spunsugar

Malmötrion Spunsugar är tillbaka med sin intensiva och melodiska shoegaze. Vi uppmärksammade deras första singel "I Shouldn’t Care” och för några dagar sedan släppte de nya låten ”Native Tongue", en väl avstämd blandning av drivande bas och gitarrer ackompanjerade av elektroniska trummor och en svävande röst. Båda låtarna och deras kommande EP “Mouth Full of You” är producerade av Joakim Lindberg i Studio Sickan. De beskriver sig själva så här:

”Vi kallar oss ett alternativt rockband med shoegaze-influenser. Föreställ dig att Alternative Nation på MTV 1997 och en trummaskin faller ner i en sockervaddsmaskin. Sockervaddshjulet går sönder och spårar ur. Vi växte upp som bondeavkommor, barn från bibelbältets fundamentalister och trailer trash i svenska småstäder. Det här är våra referenser och det som formar vårt sound.”


Riga Tiger

Vännerna i Göteborgsbandet har under många år spelat tillsammans i olika konstellationer och genrer, men 2016 startades projektet Riga Tiger, något de själva beskriver som realismpop. Det började i en önskan om att skildra vardagens magi, trivialiteten som förbises i skuggan av den polerade fasad som visas upp på sociala medier och att ärlighet varar längst i dagens digitaliserade och filtrerade samhälle.

Efter deras hyllade debutalbum som kom 2017 är de nu tillbaka med nya fullängdaren "Om du tänker på tiden så går den" som släpps idag via Youth Recordings. De ger oss tio ärliga och avskalade låtar, bland annat nostalgiska “Jonathan och jag”, vilka alla knyts samman i dess gemensamma ledmotiv, tiden. De berättar:

- Vi har tänkt mycket på tiden sedan debutalbumet, och tiden har gått. Ett sammanträffande? Antagligen. Vi sket i de kausala sambanden och gjorde istället en så fin platta vi förmådde. ”Om du tänker på tiden så går den” byggdes av små vardagliga motiv, o-märkvärdiga betraktelser och minnen som av någon anledning dröjt sig kvar. När alla dessa små mosaikplattor fallit på plats och vi checkat av kärleken, vänskapen och hjärtesorgen, urskilde vi ytterligare ett tema: Tiden! Tyvärr kan vi inte presentera några nya vetenskapliga rön om ämnet, bara konstatera att om du tänker på tiden så går den och att det kan vara lika mycket en pina som en tröst. 

Albumet firas med två releasefester, en på Debaser ikväll 13 september och en på Pustervik den 20 september.


Lower Dens

Baltimorebaserade Lower Dens har äntligen släppt albumet “The Competiton” via Ribbon Music, ett popalbum med både ett känslomässigt och politiskt koncept. Konkurrens är drivkraften för modern kapitalism, och titeln är sångaren och låtskrivaren Janas benämning för det socio-psykologiska fenomen detta genererar, en slags psykos som accelererar vår osäkerhet och ångest till punkten av total överbelastning, korroderar våra nära relationer, våra samhällen och våra självidentiteter. Jana fortsätter:

- De situationer som har format mitt liv, till det bättre eller sämre, har att göra med att komma från en familj och en kultur som totalt köpte detta tävlingsinriktade tankesätt. Jag var vild och full av smärta som barn i ett glädjelöst hem, och poplåtar var en garanterad flykt till ett mentalt utrymme där skönhet, förundran och kärlek var möjligt. Jag ville skriva låtar som hade möjlighet att skapa det.

Låtarna är täta av gitarrer, trummor, bas och synth, men också av dragspel, valthorn, trumpet, fagott och flöjt. De djupa låtarna bildar tillsammans en sammanhängande och extraordinär helhet som berör sårbar mänsklighet i en tid av omvälvning och kaos, och uttrycker även en insikt; Du behöver radikal och villkorslös medkänsla för dig själv om du ska kunna föreställa dig vad samhället skulle kunna vara. På SAVANT-redaktionen spelas beroendeframkallande “I Drive”.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa