SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Press
Nya släpp: Covered in Snow och Domus

Varje fredag tipsar vi om nya släpp, den här veckan två från Covered in Snow och Domus.Covered in Snow

Den Stockholmsbaserade synthpopduon Covered in Snow utgörs av Mikael Engström och Tom Hedlund. De skapar emotionell synthpop som berör skam, ångest, skuld, saknad och tomhet. Låtar från bandets tidigare EP, som hyllats både i Sverige och utomlands, har hörts på såväl radio i England som i SVT:s Uppdrag Granskning.

I onsdags släpptes deras nya känslosamma singel “Hurry Up to Love Here”. Bandet säger såhär om den nya låten:

- Låten är synthpop som vi vill ha den: emotionell, hård, mjuk, melodisk och med en hook som inte går att skaka av sig.


Domus

I tisdags den 30 juni släppte Domus Pearl Jam-covern “In My Tree (for Carl-Johan)”, för att hedra minnet av sin bortgångne vän.

Det var då tjugo år sedan nio människor miste livet på Roskildefestivalen. Bland dem fanns 20-åriga Carl-Johan Gustafsson, en nära vän till Thobias och Henrik som utgör postkraut-duon Domus. Låten, som släppts på Astronaut Recordings/Döskalle Rekords, försätter direkt lyssnaren i det hallucinatoriska sinnestillstånd som kommit att känneteckna deras elektroniska och suggestiva sound. Tillsammans med känslosam sång synliggör de händelsen och den tongivande saknaden, lika tröstande som söndrande.

Här är bandets egna ord om låten de valt att släppa:

- Fredagen den 30 juni 2000 dog vår gemensamma vän Carl-Johan "Kalle" Gustafsson under Pearl Jam-konserten på Roskildefestivalen. På den här tiden kände vi (Thobias och Henrik) inte varandra men vi var båda vänner med Kalle, fast på olika håll. Den här händelsen påverkade oss som personer väldigt mycket och vi har länge pratat om att vi borde göra något till minne av honom. När vi insåg att det skulle bli 20 år sedan han dog nu i sommar så bestämde vi oss för att göra en tolkning av Pearl Jams ”In My Tree”.

- ”In My Tree (for Carl-Johan)” är en hyllning till Kalle - vårt sätt att påminna oss själva och våra vänner om att vi hade turen att känna honom under den tid han fanns. Men det är också en hyllning till Pearl Jam. Det är ett band som betydde mycket för oss när vi var yngre och som sedan visade sig bestå av fantastiska personer som var nära att gå under efter olyckan, och som har visat extremt stor empati med de drabbade familjerna. Att valet av låt skulle falla på någon från den lite bortglömda skivan "No Code" kändes naturligt då den haft stort inflytande på oss båda. "No Code" innehåller mycket mer experimentella rytmer och psykedeliska inslag än deras andra plattor. Även om musiken inte direkt har så mycket att göra med den musik vi skapar i Domus så har allting vi lyssnat på i livet lett fram till där vi är idag. Hur som helst, här är den, vårt minnesmonument över vår vän. Den här låten kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa