SAVANT † 2022-09-01
Foto:
PREMIÄR: Jag & Ellen – "Hitta"

Göteborgsbaserade garagepopbandet Jag & Ellen släpper imorgon sin andra singel för året, "Hitta". Jag satte mig ner med sångaren Jonathan på ett klassiskt fik för att prata om låten.

Imorgon släpper ni en ny singel, Hitta. Vill du berätta lite vad den handlar om?

—Den handlar om en kompis systers 2-åriga son. Hans mamma och jag har umgåtts väldigt mycket under uppväxten så det kändes så himla härligt när hon sen fick ett barn. En solig sommardag lekte han och jag runt bland äppelträd och blommor i trädgården och jag kände att vi trots vår åldersskillnad kunde ha ett givande utbyte av varandra. Så låten är som en hyllning, till vår relation och till livet.

Jag har en favoritrad i låten som jag bara måste fråga om. “Aldrig sett morotsmannen, det kan vi skita i”. Vad tänker du på här?

—Jaa, det finns ju en ledare här i världen som är så orange så det nästan är skrämmande.

En amerikansk ledare kanske?

—Precis! Så jag vill väl säga att tvååringen inte behöver bry sig om “monstrena” i den stora världen. Alla påverkas vi av dem såklart, men en tvååring varken förstår eller behöver förstå något om dem. En annan association som ledde fram till textraden är att min granne lurade i oss som barn att monstret “Äppelmannen” bodde i deras källare.

"Hitta" är en garagepoplåt som med omtänksamma rörelser vaggar in mig i ett lite meditativt tillstånd. När jag lyssnar på den känns det ungefär som att bli nostalgisk över en tid eller ett fint minne. Det gör lite ont i magen men samtidigt känns det så himla bra.

Lite mer om er som band kanske. Jag & Ellen heter ni, vem är Ellen?

—De flesta har en Ellen i sitt liv. Det kan vara det bästa eller det värsta, vissa har inte hittat sin Ellen än.

Hur jobbar ni i Jag & Ellen?

—Alla i bandet är med och formar musiken och därför ska alla självklart ha cred för det vi gör. Jag brukar komma med idéer som vi sedan formar i replokalen. Vi alla kommer från ganska olika musikaliska bakgrunder och det är lite den kampen som gör att vi låter som vi. Man kan nästan jämföra med hur företaget bakom nyutgåvan av Warcraft III nu kräver äganderätten till alla nya banor som spelarna själva gör. Jag tror inte på den grejen helt enkelt.

Några planer framöver?

—Vi spelar på Uhørt Oslo den 27e februari! Sen har vi en lägenhetsspelning längre fram i vår också.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Julius Marstorp
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa