SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Michael Lavine
Redaktionens favoriter v.6
Våra favoriter bland de senaste släppen kommer den här veckan från TORRES, ADAMA och PK Keränen.


TORRES

New York-baserade TORRES som utgörs av Mackenzie Scott, har nu släppt sitt egenproducerade album “Silver Tongue” via Merge Records.

Hennes musik har länge existerat mellan det fysiska och det metafysiska och undersökt hur andras handlingar kan väcka djupa känslor och till synes förändra ens värld. Även när hon sjunger i mer dämpade toner, är Scotts röst glödande när hon levererar sina raka och berörande texter. Hon berättar själv om albumet:

- Jag försökte förstå saker samtidigt som de hände mig. Det är svårare för mig att undersöka något tydligt nog för att skriva om det när jag är mitt i det, men det är vad som krävs. Du måste se saker för vad de är om du vill göra sanningsenliga iakttagelser om dem. När du skriver om det förflutna kan du manipulera det för att passa en berättelse, rensa upp det. Det finns mindre utrymme att böja nuet. Jag gjorde exakt den skivan jag vill ha, och den känns väldig “jag”.

Vi tipsar om låten “Last Forest”, där Scott kastar oss mellan hennes kraftfält av bombastiska synthar, drivande gitarrer och fragila tankar om förälskelse och samhörighet.


ADAMA

Östersundsbaserade ADAMA bestående av Idan Cheaproot, Patrik Lantz och Emil Wernersson har precis släppt sitt andra album “GANGA”, en spirituell musikupplevelse som tar lyssnaren till nya dimensioner.

- Skivan spelades in tillsammans med Robin Lindqvist och Rissna City i Rissnas föreningshus på den jämtländska landsbygden. Slutproduktion gjordes av Joakim Alfvén, som tidigare inte jobbat med musik liknande vår. Det gjorde en bra inramning och finish till hela skivan, berättar bandet.

Vi har bland annat fastnat för låten “Templet”, ett av två spår på skivan där ADAMA bjudit in Rebecka Rolfart från The Hanged Man med sin ljuvliga stämma på sång. Låten får oss att bli ett med det vi lyssnar på och försvinna in i deras gränsland mellan dröm och verklighet, svävandes över öppna vidder, karga landskap och djupa skogar.


PK Keränen

PK Keränen, sångaren och gitarristen från det legendariska kultbandet 22-Pistepirkko släppte nyligen soloalbumet “Serobi Songs”. Han introducerar ett insiktsfullt samarbete med den banbrytande jazzmusikern Valtteri Pöyhönen, som på ett genialt sätt kompletterar Keränens lugnande gitarr och hans explosiva, fängslande melodier.

Albumet tog fyra år att färdigställa tillsammans med den svenska producenten Tobias Fröberg och i Finland med producenten Johnny Lee Michaels.

- Jag ville ta reda på om jag verkligen kunde komponera hela låtar utan ett band runt mig. Eller om jag ens kunde sjunga! Samtidigt fortsatte jag att uppskatta musik och att spela är ett underbart jobb, säger PK Keränen om processen.

På låten “Lost Together” kommer Keränens unika sensibilitet fram i rösten och vi kan konstatera det uppenbara, att han både kan göra egna låtar och sjunga.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa