SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Black Marble
Redaktionens favoriter v.43

Varje fredag listar vi våra favoriter bland de senaste släppen, här kommer några från: Black Marble, Memoria, Korine, Deportees och Unroyal.


Black Marble

Chris Stewarts Los Angelesbaserade synthprojekt Black Marble släpper idag sitt tredje studioalbum “Bigger Than Life”. Black Marble, som tidigare låg på Ghostly International debuterar nu på kultförklarade Sacred Bones Records, en perfekt plats för hans melankoliska och varma synthwave. Med en skimrande kombination av pulserande rytmer, det bästa av det tidiga åttiotalets mörker och samtida texter skapar han oemotståndlig musik att gravitera mot, som i låten “Private Show” med tillhörande nostalgiska video.

Hela albumet är inspelat och producerat med enbart analog utrustning, i ett pressmeddelande berättar han vidare:

– Allt på det här albumet, från skivomslag till titel, teman och alla olika sound på skivan är mitt svar på vår tid. Musik är vad jag väljer att göra som svar på den här tiden. Jag tror att det är en tid där det är lätt att känna sig maktlös, men jag försöker uttrycka ödmjukhet eftersom jag tror att tacksamhet kommer från ödmjukhet och det är någonting kraftfullt. De människor som utövar minst ödmjukhet verkar också vara de minst tacksamma. Jag börjar förstå att det hör ihop.

Missa inte Black Marble på Hus 7 i Stockholm den 12 februari.


Memoria

Memoria är Tess de la Cours soloprojekt som hon har på sidan av bandet Snake och Riot Grrrl Sessions. Debutalbumet “Cravings” som släpptes nyligen är fyllt av mörk, vacker och energisk darkwave. Mullrande syntar, monotont trummande och ödesmättad gitarr bygger en atmosfär som hugger tag på djupet, allt draperat med Tess kraftfulla röst. Det nya svarta har aldrig varit snyggare som i låtarna “Black Coats / Whitefear” och “Splinter”.


Korine

Den Philadelphiabaserade duon Korine består av Morgy Ramone och Trey Frye. Med sin samtida känslosamma synthpop blandar de new wave-nostalgi och hoppfulla melodier med melankoliska, suggestiva texter. Debut-EP:n “Corsage” släpptes hösten 2017 och deras första album “New Arrangements” kom 2018 via Born Losers Records. Nyligen uppmärksammade vi singeln “Uncrossed” och nu har de även släppt den charmerande låten “To You”.


Deportees

Tidigare i år släppte Umeåbandet Deportees femspårs-EP:n "Re-dreaming", som kretsade kring att kunna få drömma befriad från nostalgi. Nu delar de återigen med sig av sin intellektuella och emotionella livsåskådning med sitt sjätte album “All Future” som nyligen släpptes via Sony Music. De har försett Sverige med både mörk och hoppfull storslagen poprock i över tio år och är kända för sin kombination av filosofiska känslomässiga och personliga texter, politiska budskap och detaljrika arrangemang som får lyssnaren att kunna föreställa sig andra möjliga och bättre världar.

Bandet har belönats med ett flertal kritikerrosade recensioner genom åren samt, två Grammis för Årets Rock samt Årets Grupp & Årets Pop på P3 Guld. Under sommaren har de spelat på festivaler såsom Åre Sessions, Way out West, Trästockfestivalen m.m och i höst väntar en omfattande turné. Tills dess låter vi oss omfamnas av den fina låten “All Eyes On Me”.


Unroyal

Den Umeåbaserade duon Unroyal består av Henrik Oja (Säkert!, Honungsvägen) och Adam Olofsson. De utgör ett lika välkommet som inspirerande nytillskott till den svenska elektroniska musikvågen. Deras fyraspåriga debut-EP “Rest in Songs EP” släpptes tidigare i år och nu har de följt upp med albumet “Mainstream”. Med spröda och distinkta tongångar förenar soundet vemodig indiepop med melodiös synthpop, vindlande kring vintageljudande trummaskiner. Vår favoritlåt från nya skivan är den tidlösa synthballaden “A Winter’s Romance”.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa