SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Selma Grönlund 
Självlysande organiskt när Skator är tillbaka 

Blodomloppet och hjärnsynapsernas kraftfulla pop-poesi - i Skators säregna musik ekar både Västerbotten och poetiska meddelanden inifrån människodjuret. Nu släpps första singeln från kommande albumet och SAVANT har lyssnat.

I den hyllade debuten “Vita Kalla” (2013) fick vi stifta bekantskap med hennes säregna sound - en rå, korthuggen vokal-poesi levererad med minimalistiskt gitarrkomp. Eller som Skator (Lina Högström) själv har beskrivit det: “Mycket kropp, mycket kraft, mycket text”.

Lina har sedan debuten hunnit vara både aktiv och överaktiv med musik. Hon har spelat med HOLY, Boys, Mattias Alkberg och Säkert! och även med Norrlandsoperans symfoniorkester för att nämna några. Men också kämpat med en nervskadad arm efter för intensivt arbete med sin fiol. Intensiteten verkar manifesteras lika tydligt i, och utanför hennes låtar tydligen. Ett helt nytt Skator-album har det också blivit, efter rehabilitering och omtag hur hon kan spela på sina instrument efter skadan.

Första singeln från kommande albumet heter “Din tur” och jag lyssnar in girigt. Det har ju ändå gått sju år sen förra släppet. Enkelheten i anslaget känns direkt igen från “Vita Kalla” och ger också en fingervisning om det kommande albumets övergripande tema (“År” handlar om årstider och livstider).  

Det förvirrande i att vara vid liv i en kropp...Gå runt i jeans, tröja och byxor, och vara ett djur.  

I låttexten berättas om rötter som letar sig ner i huden och sökandet efter ett värddjur. Skator sjunger och berättar som om bara reptilhjärnan vore på, och jag associerar flera gånger till den där svenska TV-serien “Jordskott” om ni såg den. Ur Linas beskrivning av vad låten handlar om i pressreleasen:  “Det förvirrande i att vara vid liv i en kropp...Gå runt i jeans, tröja och byxor, och vara ett djur”.  

Skators ensamma gitarr har i nya singeln fått lågmält mörkt sällskap av stråk och synt. Inte för att störa enkelheten, bara ge den en liten ram. Det fungerar utomordentligt fint. 

...Linas stämma är däremot rak, ärlig, självklar och full av integritet. Som resten i ljudbuketten.

Linas röst är annars vad som ger musiken dess säregna karaktär. Rösten ställer sig ömsom bredbent och mycket nära, ömsom kastar den sig skriande handlöst upp i stratosfären. Något för tankarna till Stina Nordenstam men Lina är mer en punkig Jan Johansson om ni förstår vad jag menar. Vissa sjunger med förställda röster på ett för mig inte helt fungerande sätt. Men Linas stämma är däremot rak, ärlig, självklar och full av integritet. Som resten i ljudbuketten.

Din tur” avslutas i ett ändlöst vacker instrumental del som ekar mörka skogstjärnar, dimhöljda granstråk och ljusa sommarnätter. Just dom där nätterna som närmar sig nu. Vi människodjur älskar ju sådana nätter. Ta vara på dom. Och ta också vara på Skators pärla till låt som passar så fint till!

Skators kommande album heter “År” och releasas i augusti via fina bolaget Sing a song fighter.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Lovisa Beck
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa