SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Johan Tholson
"Ska The Ark återuppstå så ska det inte vara nedtonat"

The Arks musik och alternativkultur var det enda jag behövde som 15-åring när först singlarna ”Let your body decide” och ”It takes a fool to remain sane” kom, och sedan även debutalbumet.

Bandets texter handlade om att vara sig själv och att göra det man själv ville, oavsett vad andra tyckte, och oavsett hur man såg ut, vilka kläder man hade på sig eller vart man kom ifrån. Jag och mina tonårskompisar såg The Ark live många gånger och skreksjöng med i alla låtarna, med glittersmink i ansiktet. Första gången jag såg dem var när de var förband till Kent år 2000.

Vi pratade med Martin Axén, gitarrist i The Ark i veckan om deras tillfälliga återförening. Martin driver även Far i hatten och Grand Öl & Mat som båda är krogar med musikscener i Malmö.

Det många av oss bara har vågat drömma om har precis slagit in; The Ark återuppstår, i alla fall för en sommar.

Shit, vad kul det ska bli att få se the Ark live igen. Hur länge har ni planerat den här återkomsten?

– Vi började prata om det för ett par år sen ungefär, på lite olika håll. Vi var sugna på att göra något tillsammans igen.  Samtidigt började det närma sig 20 års jubileet för när vi släppte vår första skiva. I år är det 20 år sen vi släppte debutalbumet och det året då allt hände och vi slog igenom.
Det mynnade tillslut ut i att vi bestämde oss för att göra en sommarturné. Vi tänker inte att The Ark återuppstår och kommer släppa nya skivor, det ligger långt borta i nuläget men vi ser det här som en tillfällig återförening.

Det började med att vi var förband till Kent och släppte vår första singel 'Let Your Body Decide'
Det känns inte som att det är så länge som 20 år sedan debutalbumet släpptes.

– Hela det året, 2000, var helt magiskt för oss. Det började med att vi var förband till Kent och släppte vår första singel "Let Your body Decide". Senare samma år släppte vi debutalbumet. Det var det mest betydelsefulla året för the Ark och det är precis 20 år sen, vilket känns helt sjukt. Och det är snart 30 år sedan bandet bildades.

Var det svårt att få ihop alla medlemmarna i bandet igen?

– Ja, vi insåg att det skulle bli svårt att få ihop oss allihop och att den enda möjligheten var om vi bestämde att vi skulle göra något ihop på allvar.
Vi la ju ner bandet  2011 som goda vänner, vi har aldrig varit ovänner eller något sånt. Vi har försökt umgås efter det men det har varit jättesvårt att lyckas samla alla. Alla har så många olika projekt på gång, familjer och alla bor på lite olika håll. Vi har lyckats få ihop att träffas kanske 1-2 gånger om året.
Det var verkligen något magiskt och speciellt nu när vi samlades alla igen och gick in för att vara The Ark. Det kändes kul och naturligt att hitta in i det som är vi.

Alla våra konserter och turnéer har byggt på någon slags gemenskap mellan oss som band och publiken
Vad ser ni som band mest fram emot med turnén?

– Förutom att få samla hela gänget och spela ihop igen så är det framförallt publikmötet. Alla våra konserter och turnéer har byggt på någon slags gemenskap mellan oss som band och publiken.  Det som händer skapar vi tillsammans. Den känslan ser vi fram emot, om vi lyckas få till den igen.

Har ni saknat att stå på scen tillsammans som band?

– Vi har ju haft lite andra, egna projekt och det har nog varit viktigt för oss alla att prova lite andra saker i livet, vi var ju inte vuxna när bandet bildades.  Men det är ju något visst med The Ark. Att vara ett band som turnerar ihop är en speciell grej alltså.  Allt vad det innebär, från att sitta och hänga och bara vänta på något till det där pirret precis innan man ska gå upp på scen.

Foto: Johan Tholson
Vad tror ni själva att det kommer för publik till turnén i sommar?

– Vi vågar inte ha några förväntningar. Men vi hoppas ju att många som har sett oss förr ska vilja se oss igen.
Ibland så kommer 18-19 åringar fram som känner igen mig och tackar för fantastisk musik. De var ju bara 9-10 år gamla när vi la ner bandet, så de har ju upptäckt oss på senare tid.
Man kan ju hoppas att det har kommit en ny generation som har upptäckt musiken också. Det vore kul om det var så.

Ska The Ark återuppstå så ska det inte vara nedtonat om man säger så
Ni är kända för era scenkläder och scenframträdande. Vad kommer ni att ha på er på scen?

– Vi kommer inte att fega! Ska The Ark återuppstå så ska det inte vara nedtonat om man säger så. Vissa som gör comeback tänker kanske att de ska vara mer mogna och nedtonade, men vi tror varken att vi eller publiken skulle uppskatta det. Vi tänker istället att vi ska maxa både outfits och scenshow så mycket som möjligt för att skapa en upplevelse.  
Vi vill att stilen på scen ska kännas igen från förr men blandat med nytt.

Har ni tagit hjälp att sy upp kläder?

– Idéerna har alltid kommit från oss och sedan har någon genomfört hantverket. Så det blir ett samarbete.
Johan, en kille som hjälper oss att sy kläder inför den här turnén har även hjälpt oss innan.

Vilka låtar kommer vi få höra?

– Vi sular på med hits och med andra låtar som vi tycker känns kul och som funkar live. Vi kommer inte att skriva några nya låtar, det finns inte något intresse för det från vår sida. Det blir en kavalkad av gamla goda låtar helt enkelt.

Imorgon, måndag den 17/2 släpps biljetterna till The Arks sommarturné ”The Ark Reunion Tour".


Köp biljetter här

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa