SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Bådde Sundqvist
Om Corona och kulturlivet: "Just nu är det kaos för alla"

I lördags såg jag Moon Duo i de benvita lokalerna i verklighetsflyktiga Slaktkyrkan, helt utan en tanke på vilken värld jag skulle vakna upp till på måndagen. Jag pratade med dödsdiscobandet KÅRP, Slaktkyrkan, Korine, Domus och HKO Bookings som är några av de berörda.

Effekterna av Coronaviruset COVID-19 har på några dagar varit förödande för kulturlivet och efter beslut om att förbjuda sammankomster för fler än 500 personer har arrangörer tvingats ställa in och boka om spelningar vilket ger stora ekonomiska effekter i en redan pressad miljö. Några få av de som påverkats är Slowgolds turné, KÅRP och Pale HoneySlaktkyrkan, DARK PARK med Mythologen och Vanligt FolkHus 7, där alla planeras att flyttas fram till nya datum. Elektroniska post-krautbandet, Domus, som skulle ha releasefest för sitt album “Lucid Dreaming”Under Bron ikväll har också ställts in. Internationellt har även Kontravoid, Boy Harsher och Korine ställt in eller flyttat fram hela sina turnéer, och detta är bara början.

Slaktkyrkan och Hus 7 har de nu valt att omboka alla spelningar som är planerade fram till 22 mars. Jag tog ett samtal med Sebastian Fors som är bokare och kommunikatör på Slaktkyrkan och är en brinnande kraft i Stockholms kulturliv.

Vad händer på Slaktkyrkan nu?

– Nu tar vi det vecka för vecka och ser hur utvecklingen går. Det här ju gått så sjukt fort, bara på några dagar har allting vänts upp och ner. På måndagen började det och sen var det ren panik. Vårt mål är inte att ställa in saker utan att försöka flytta så mycket vi kan. Även om man kan köra grejer under 500 pers så är det ingen som vill gå. Och under rådande situation så vore det mest ansvarsfullt att alla stänger ner helt under en period. Men det måste komma några ekonomiska garantier från regeringen för att det ska vara möjligt, berättar Sebastian.

Det känns som det finns ett stort stöd och förståelse för hela situationen
Moon Duo och deras "The Lightship" på Slaktyrkan i lördags. Foto: Ulrika Lovén
Tror du publiken kommer tillbaka när det lugnat sig?

– Jo men det tror jag ju, det känns som det finns ett stort stöd och förståelse för hela situationen, just nu är det kaos för alla. Alla intäkter försvinner för alla, inte bara för oss utan även för musiker, crew, tekniker och allihopa, säger Sebastian.

För många är det ren panik med månaders inkomster som försvinner
Finns det risk för att ni eller andra klubbar behöver stänga ner?

– Det finns nog risk för att många behöver stänga ner. Det beror ju på vad det blir för åtgärder från myndigheter. Kan det komma något krispaket från regeringen är det klart att det inte måste bli så allvarliga konsekvenser. För många är det ren panik med månaders inkomster som försvinner, berättar Sebastian.

Kan det komma något krispaket från regeringen är det klart att det inte måste bli så allvarliga konsekvenser.
Hur förberedda var ni för något sånt här?

– De flesta i branschen är inte beredda för en sån här grej. Det har ju redan varit en klubbdöd och så kommer den här grejen, så det är svårt för väldigt många, säger Sebastian.

Vad händer mer framöver?

– I den bästa av världar kan man fixa saker man länge har tänkt att fixa, få en nystart och att folk verkligen kommer tillbaka och supportar när det väl är över. Kan det bli någon sån effekt utav det så kan det ändå vara positivt i slutändan, avslutar Sebastian.

Dödsdiscobandet KÅRP. Foto: Hampus Cornéliusson

Göteborgsbaserade dödsdiscobandet KÅRP skulle spela på Slaktkyrkan med Pale Honey den 14 mars, men det har blivit uppskjutet tills vidare.

– Vi lider med Slaktkyrkan, arrangörer och kulturarbetare världen över som måste ställa in planerade evenemang. Det gör ont i hjärtat och plånboken. Men ännu mer lider vi med alla drabbade av pandemin. Vårdpersonalen är våra hjältar nu. Ställ in allt som måste ställas in! Berättar bandet.

Någon föreslog att hela publiken kan vara maskerade, precis som vi.
Vad har er publiks respons varit?

– Publiken har varit ledsen men otroligt fin. Vi har inte spelat i Stockholm på länge så nu väller det in mejl från besvikna men förstående fans. De flesta undrar när vi kommer nästa gång eller vill bara skriva något snällt. Någon föreslog att hela publiken kan vara maskerade, precis som vi. Vi är stolta över att ha de mest kreativa och inspirerande fansen i alla fall. De kommer vara de sista att drabbas av den här farsoten. Var så säkra, säger bandet.

Nästa Rembrandt eller Whitney Houston kommer definitivt att fostras i denna märkliga tid
Är det något ni vill uppmana er publik att göra?

– Vi vill uppmana vår publik att ta alla myndigheternas rekommendationer på allvar. Stanna hemma och använd all hemmatid till konst, kontemplation och kaffe. Nästa Rembrandt eller Whitney Houston kommer definitivt att fostras i denna märkliga tid. Det är som upplagt för ett geni att ta form, berättar bandet.

Vad kommer ni göra nu istället för att spela live?

– Vi kommer arbeta med KÅRP dygnet runt. Förhoppningsvis kommer det på sikt att kompensera uteblivna spelningar i form av kvalitetskonst åt folket, säger bandet.

– Var inte rädda för mörkret! Avslutar KÅRP.

Tess de la Cour i hennes soloprojekt Memoria. Foto: Bådde Sundqvist

Hilma Kekkonen Orrell är en riktig eldsjäl inom indiescenen där hon arbetar med både Svensk Live och November Ember Festival samt driver HKO Bookings och är bokningsagent åt bland andra Memoria, Diamond is Forever och Mankind.

Hur mycket påverkar det här HKO Bookings?

– Då vi främst jobbar med mindre spelningar så påverkas vi inte jättemycket av max 500 pers-regeln. Men har varit tvungna att ställa in en turné med ett band som inte är från Sverige, vi vill inte att de skall riskera att fastna här eller att de tillåtna publikantalet sänks, så att vi måste ställa in när de redan är här. Framtiden är mycket osäker. Jag är helt beroende av festival- och turnésommarens gig för min inkomst och även många av banden kommer bli lidande. Så kan bara hoppas på att Corona är över fort.

Jag är helt beroende av festival- och turnésommarens gig för min inkomst och även många av banden kommer bli lidande.
Kommer ni fortsätta att boka som vanligt?

– Nej, vi ser i andra länder gränser på folksamlingar på 100 och 50 pers och det skulle inte förvåna mig om det blir så även här. Alla gig som är bokade sker fortfarande som tänkt om det inte sker några förändringar. De gig som riskerar att bli påverkade inom den närmsta framtiden kommer i så fall bli ombokade, men att sätta nya bokningar inom de närmsta månaderna känns för riskabelt.

Hilma Kekkonen Orrell på HKO Bookings. Foto: Malin Gabre
Vad lägger ni er tid och fokus på nu när spelningarna inte blir av, förutom alla ombokningar?

– Jag kommer personligen behöva hitta alternativa försörjningsmetoder. Har redan på två dagar behövt ställa in, omboka och blivit av med uppdrag för en månadslön.

Detta kommer bli en hård smäll mot band, tekniker och andra eventarbetare
Vad tänker du om alla band som inte kan spela nu?

– Jag lider med dem och alla som jobbar runt gigen. Alla i denna bransch är oerhört beroende av spelningarna för sin försörjning. Detta kommer bli en hård smäll mot band, tekniker och andra eventarbetare.

Vad är publikens respons?

– Delad. Många är superstöttande och försöker hjälpa till så gott de kan. Andra anklagar arrangörer och spelställen som är mindre för att vara oansvariga som kör på, även om de samlar mindre mängd folk.

Hilma tipsar om vad man som publik kan göra för att hjälpa sina favoritband och klubbar:

  • Kräv inte återbetalning av konsertbiljetter
  • Streama de artister ni skulle sett live och köp merch
  • Om ni går på spelningar, gå friska! Det bästa vi kan göra är att hindra smittan så att saker kan gå tillbaka till normalt igen!
  • Gå på mer livemusik när detta är över!
Henrik Sunbring och Thobias Eidevald i Domus och artisten Ljung som medverkar på låten "Canada". Foto: Kim Wijk

Stockholmsbaserade krautsynthduon Domus som består av Henrik Sunbring och Thobias Eidevald som både tidigare spelade i Agent Side Grinder skulle ikväll ha releasefest på Under Bron för deras debutalbum "Lucid Dreaming".

Hur känner ni inför att releasefesten blev inställd?

– Jo men svintrist såklart. Dock är ju många extremt mycket hårdare drabbade än oss så vi vill inte göra så stor grej av det. Berättar Thobias.

Kommer det ett nytt datum framöver tro?

– Det gör det garanterat! Vi får se hur situationen utvecklar sig, säger Thobias

Vad kommer ni göra istället för att spela live?

– Vi har lite låtidéer som vi inte hunnit jobba på så mycket på grund av releasen så vi kommer fortsätta i studion tills vidare, säger Thobias.

Hur känner ni själva över situationen och hur Corona-pandemin har påverkat livescenen?

– Det är väl lite för tidigt att säga egentligen. Men givetvis känner man en oro. Fast det gäller ju hela samhället egentligen. När man kommer in på ICA där pasta och alla äckliga burkkonserver är länsade så förstår man ju att vi står inför något som vi inte varit med om förut. Så tiden får ju utvisa vad som händer helt enkelt, avslutar Thobias.

Philadelphiabaserad duon Korine har ställt in deras USA-turné

Den Philadelphiabaserad duon Korine som består av Morgy Ramone och Trey Frey berättar om deras känslor efter att ha behövt ställa in deras USA-turné.

– We’re feeling pretty devastated about having an entire month of tour dates planned but feel it’s in ours and the general public’s best interest for us to have cancelled. We’re both trying to pick up shifts at our respective day jobs and also hoping to work on new music, etc.

– Our fans have been very understanding and supportive, and we’re very grateful for them and the music community around us.

– We’d also like to follow up by saying that this situation (in the US at least) really points to our need for universal healthcare and new leadership to lead us in that direction. Our hope is that this situation will make that undeniable and lead to much needed change

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa