SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Björn Wallin
Terra: "Denna gången har jag velat få det lite mer personligt"

Sedan Terra släppte sitt första album Terrarism (2016) har de fyllt svettiga klubbar landet runt och blivit en oersättlig institution på den svenska indiescenen. 24 april släpper de sin andra fullängdare Underbara saker, och för några veckor sen släppte de singeln Ingenting om dig.

Vi träffade sångaren Karl Sundström för att snacka lite om den kommande skivan. Efter en snabbis in till närmsta snuskyl och några minuters letande efter ett öppet kafé hamnar vi till slut på Pustervik.

Ni släppte nyss första singeln från skivan, Ingenting om dig. Vill du berätta något om den låten?

– Det är en sån “sovrumslåt” som jag satt hemma och spelade gitarr och skrev. Sent på kvällen, tyst så att ingen annan i byggnaden skulle höra. Det var en lugn låt som jag sen tog med till de andra som piffade upp den ordentligt. För mig så är grejen med den låten kontrasten mellan det sjukt softa och Mattis peppiga trumspel. Det hade varit lätt att göra den till en såsig ballad men Mattis såg den som en peppig låt, så han spelade den så jävla ärtigt och gött. För mig är det behållningen med den låten. Sen så är det ju kul att det är en lite annan stil mot vad vi brukar göra. Vi har ju gjort många låtar som bara är gitarrmangel och om man ska göra en andra skiva behöver man hitta en lite ny utgångspunkt. Att vi drog in lite nya element såsom Nord Electro-stråk och ett ganska minimalistiskt arrangemang är något vi var exalterade att göra.

Karl Sundström från Terra på Pustervik. Foto: Björn Wallin
Är det som “sovrumslåtar” era låtar brukar börja ta form?

– Inte nödvändigtvis just i den situationen men många av låtidéerna kommer jag upp med hemma själv. Sen finns det också låtar på plattan som verkligen är framrepade. Så gillar vi att jobba också men de allra flesta låtarna kommer nog ur mina låtidéer.

Det är därför det tar lite tid för oss att göra grejer, när vi väl gör något vill vi göra det ordentligt.
Jag läste en intervju med er från 2018. Där säger du “Man vill ha nånting nytt att berätta ändå, annars kan vi lika gärna hålla käften”. Har ni något nytt att berätta med denna skivan?

– Ja men det tycker jag. När jag sa så menade jag det inte bokstavligt, inte som att vi måste ha en helt ny berättelse eller så. Mest att vi behöver en ny utgångspunkt så det känns intressant för oss att göra det. Det är därför det tar lite tid för oss att göra grejer, när vi väl gör något vill vi göra det ordentligt. Vi vill inte massproducera samma uttryck. Det har aldrig varit våran idé att ha ett strikt sound vi försöker underhålla utan vi har alltid velat ha nån form av utvecklingskurva. Men det är ändå samma grej fortfarande, vi har liksom inte kickat Mattis och tagit in en trummaskin istället - alla komponenter finns där. Petter spelar sin gitarr, Alex håller på med sin jävla bas som han alltid gjort, Mattis med trummorna. Så länge vi bandmedlemmar är på plats så känner vi oss ganska trygga i vårt universum. Det är en av väldigt få fördelar med att spela “organisk” musik! Man har ett uttryck oavsett man vill det eller inte, och då blir man ganska fri att experimentera.

Foto: Björn Wallin
Jag gillar att skriva ganska abstrakt och det har jag gjort i många av våra låtar. Men denna gången har jag velat få det lite mer personligt.
Rent låtskrivarmässigt, har ni tänkt något annorlunda den här gången?

– Jag gillar att skriva ganska abstrakt och det har jag gjort i många av våra låtar. Men denna gången har jag velat få det lite mer personligt. Att texterna ska ha en tydlig avsändare och att de får vara mer i fokus, även i produktionerna. Låtarna har blivit lite mer textmässiga utan att kompromissa med med melodier eller annat. Sen så har vi jobbat med lite andra producenter än vad vi brukar, däribland Johan Forsman som producerat och skrivit för bland annat Håkan Hellström. Han har bidragit med mycket, framför allt det mjuka i skivan. Körgrejerna är hans alster.

En av låtarna på plattan är en duett, vem är det du sjunger med?

– Det är min flickvän Fanny! Vi fick övertala henne lite men tillslut gick hon med på det. Det var kul, det gör att låten känns lite mer speciell.

Albumet Underbara saker släpps 24 april via Welfare Sounds och går redan att förbeställa på vinyl.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Julius Marstorp

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa