SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Then Comes Silence: “Vi ville ha den kallare!”

Then Comes Silence har sedan länge en tätposition inom svensk post punk/goth rock och släpper i mars 2020 sitt femte album. “Machine” har redan hyllats i internationell press och lyfts av Fredrik Strage i TV-soffan. SAVANT blev nyfikna och träffade TCS för ett snack om den nya skivan.

Vad skulle ni själva säga utmärker soundet på den nya plattan?

– Förra skivan ”Blood” var ganska varm och organisk, och vi bestämde tidigt att nästa skiva skulle bli kallare, både i sound och artwork. Om vi lyckades?... Jag tror det, haha, det får ni avgöra. Säger Jonas.

– Soundet är väl lite mer clean för varje skiva - vi putsar på stålet mellan varven!  Och mycket var annorlunda denna gång; två nya medlemmar i bandet, vi skulle inte spela in live som vi gjorde med ”Blood” och vi hade överhuvudtaget en längre period av förberedelser än tidigare, tillägger Alex.

Den var för udda och stack väl ut för mycket från det band vi är. Demon förseglades och sänktes i sjön för gott!
Ja apropå förberedelser: I pressmaterialet nämns ”the lost album”. Kastades alltså en hel skiva innan ”Machine”? 

– Jo, jag och Jonas spelade in en demo inför ett helt nytt album under 2017 och 2018. Jag hade en idé om att göra ett koncept-album där låtarna sitter ihop. Visst kan det verka spännande att arbeta så, men det är skillnad på spännande och bra. Den demon blev refuserad av teamet runt Then Comes Silence. Den var för udda och stack väl ut för mycket från det band vi är. Demon förseglades och sänktes i sjön för gott. Berättar Alex.

Then Comes Silence. Foto: Press
Hur kändes det egentligen? Att kasta en hel platta?

– När jag fick beskedet att den inte skulle gå vidare till inspelning så föll allt samman. Man tappar luften och känner bara håglösheten komma krypande. Det var ju ändå 5 månader av skrivande som gick förlorat. En låt fick fick följa med till nästa skiva och nån liten bit här och där går väl att återanvända i framtiden nån gång, säger Alex.

Hur var det att jobba med Stefan Glaumann? (Rammstein, Deathstars, Killing Joke)

– Det var ett privilegium. Allt hamnar på en speciell professionell nivå när man får en legend i laget. Stefan är väldigt bra på att lyssna samtidigt som han inte är intresserad av small talk. Han vill ha tydliga riktningar för att kunna förverkliga ens visioner. Ganska tidigt fattar man också att ”ens visioner” blir på hans villkor, men det var ju därför vi ville ha honom, berättar Alex.

Hur kom det sig att det blev duett med Karolina Engdahl från Vånna Inget? (låten Ritual)

– När vi gjorde första turnén på förra skivan hade Jonas gjort en playlist som gick varm i bussen. Där fanns två låtar av TRUE MOON, ett band jag inte kände till då (med medlemmar från Vånna Inget). Det är nåt med Karolinas röst som gör att man vill ha mer av den. Jag skrev ”Ritual” med hennes röst i minnet och som tur var ville hon vara med och sjunga på den. Säger Alex.

Det är trist med band som enbart har låtar i samma BPM. Vi gillar det malande och monotona men det behövs även låtar med mer dynamik för att man inte ska tröttna.
Älskar ju det drivna dystopiska tempot i era låtar, men jag tyckte det även lät kanon när ni tog ner tempot som i ”Kill It”. Kan man hoppas på fler sådana låtar framöver? 

– Absolut, det är lite av en favorit för mig. Det är trist med band som enbart har låtar i samma BPM. Vi gillar det malande och monotona men det behövs även låtar med mer dynamik för att man inte ska tröttna. Säger Jonas.

– Ja, det kan du räkna med att det kommer, tillägger Alex.

Nya albumet "Machine".
Vad händer nu när plattan släpps? Turné?

– Självklart! Det blir några vändor runt om i Europa, några festivaler som t.ex. M'era Luna (DE), Subkult (SE), Darkmad (ES). Ett par veckor i UK i juli samt en längre runda i oktober. Säger Jonas.

– Vi har ju även signat med ett amerikanskt bolag, Metropolis Records. Vi hoppas åka över dit och spela med den här skivan, avslutar Alex.

Then Comes Silence har releasefest för MachineObaren den 11 mars. Albumet släpps sen den 13 mars.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa