SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Julius Marstorp
Trollbindande melodier och blytunga synth beats

Det känns alltid lite speciellt att gå nerför de slitna trapporna till Studio HPKSM's källare. Du går genom flera våningar av en fin restaurang för att sedan hamna i en rå industrilokal med vattenledningar och klotter överallt på väggarna. Det tar en stund att ta in rummet, och jag hinner i alla fall tveka om jag verkligen får vara här. Det känns underground men samtidigt snällt och svenssonvänligt – en superbra sättning för att uppleva livemusik.

Aj simons på Studio HPKSM. Foto: Julius Marstorp

Det börjar trilla in lite folk och ganska snart är lokalen så gott som smockfull och jag får tränga mig fram för att få en glimt av kvällens första akt, Aj simons. Han har en hängiven skara fans på plats och stämningen är förväntansfull. Det märks att Aj är på hemmaplan, han passar in omgivningen och hans musik når hela vägen in i publikens hjärtan. Jag själv är ganska ny till den här sortens trap pop eller som han själv kallar det, “fairy pop”, men även jag dras med i energin Aj utstrålar från den balkongstora scenytan. Det låter tidsenligt och fräscht, och hade jag inte haft en kamera i handen hade jag lätt hakat på den dansande delen av publiken. Ett extranummer ropas in, det blir låten "16" och när den drar igång är det inte många som står still längre.

Hela spelningen känns som en enda lång, härlig dröm. En sån som när du vaknar ur helst vill somna om och fortsätta i.

Så var det dags för Ljung att ta plats på scen. Olivia Ljungquist har sedan 2018 släppt musik under namnet Ljung, och när hon går upp på scenen på HPKSM tycker jag stämningen ändras påtagligt. Kanske är det mina förväntningar, men hennes mystiska uppenbarelse med en lång vit klänning och fluffiga tofflor sätter en bra utgångspunkt för konserten. Jag rycks med i den mörka, lite industriella elektropopen från första låten och hela spelningen känns som en enda lång, härlig dröm. En sån som när du vaknar ur helst vill somna om och fortsätta i.

Ljung på Studio HPKSM. Foto: Julius Marstorp

Min favorit från setet blir hennes senaste singelsläpp, "Truth". En fantastisk låt att lyssna på när som helst egentligen, men som gör sig extra bra live. Med trollbindande melodier och blytunga synth beats lyckas Olivia förmedla den mystik som går hand i hand med musiken men med en ödmjuk, folklig approach. Något som jag tror gör att folk lättare kan knyta an till musiken på en annan nivå, det gäller i alla fall för mig.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa