SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Emil Tjärnström
"Varje spelning är lika viktig"

Linn Koch-Emmery har sedan debuten för snart två år sedan blivit ett namn att räkna med. Under våren och sommaren har hon turnerat i Europa och Norden med sin melodistarka indierock. Med SAVANT stannar hon till för att prata om skrivprocessen, inspelningen av nytt material och utmaningen i att turnera som ny artist.

Vi sitter i logen på Nordanåområdet i Skellefteå. Linn Koch-Emmery har precis spelat på Trästockfestivalen, det är en av sommarens hittills varmaste kvällar och på stora scenen ska Umeå-bandet Deportees strax gå på.

— Jag hade dålig koll på Trästockfestivalen innan, men förstår av de gamla affischerna från nittiotalet att många indieband spelat här.

Vad lyssnar du själv på?

— Det varierar jättemycket. Jag växte upp med rockmusik, men är intresserad av alla typer av genrer. Jag tycker till exempel att hela Billie Eilish-fenomenet är väldigt häftigt. Det är bra och innovativ musik som både är klassisk och i en ny form. Det är kul att se hur folk går i gång på det.

Vad jag än inspireras av för musik kommer det ändå att låta som mig i slutändan. Jag har aldrig varit nojig att frångå ett sound på det sättet.
Kan hennes musik inspirera dig fast än hon har ett helt annat sound?

— Självklart. I grund och botten handlar det om popmusik och vad jag än inspireras av för musik kommer det ändå att låta som mig i slutändan. Jag har aldrig varit nojig att frångå ett sound på det sättet.

Det jag slås av när jag hör din musik är de starka melodierna. Hur viktiga är dom för sig?

— Melodierna är viktiga i min musik. Den bygger på helt vanliga poplåtar, även om arrangemangen har en rocksättning och ljudbilden domineras av en distad gitarr. Men om man strippat ner låtarna hade det ju kunnat vara Ariana Grande eller nåt.

Hur går din skrivprocess till?

— För det mesta sitter jag ganska koncentrerat. Jag är inte så strukturerad, så jag måste sätt av tid till att skriva musiken. Rent konkret har jag en liten lokal i närheten av min bostad dit jag går för att jobba.

Linn Koch-Emmery på Trästockfestivalen 2019. Foto: Emil Tjärnström

Hur låter det när du skriver?

— Jag skriver själv och gör demos på låten som jag tänker den, de inspelningarna funkar sen som skelett till det vi sen spelar in i studion.

I november förra året släppte Linn Koch-Emmery en vinyl-LP som innehåller hennes två streamade EP:s, ”Boys” och ”Waves”. Det var den tyska marknaden som efterfrågade en kombinerad vinyl och även om det i grunden är samma typ av låtskriveri på båda produktionerna tycker hon att de skiljer sig något i soundet.

— Den andra EP:n, ”Waves”, är något mer varierad och dynamisk. Jag tycker om rockmusik, men ville att både känsla och melodi skulle få komma fram och ta plats.

Nu jobbar du med nytt material, berätta!

— Ja, vi håller på att spela in nu. Det är ganska mycket som är klart, men eftersom jag spelat rätt flitigt i vår och sommar har det dragit ut lite på tiden. Jag längtar lite efter att få göra klart och spela in det sista nu.

Det jag tycker är roligast är att spela live. Varenda gång jag kommer till ett nytt ställe och det dyker upp folk som vill lyssna är det alltid lika kul.

Det har hänt mycket för Linn Koch-Emmery sedan debut-EP:n som släpptes i oktober 2017, med turneer i Europa, USA och Mexiko.

— Samtidigt har det varit många bäckar små. Jag är nog inte typen av artist som slår igenom på en dag. Men det jag tycker är roligast är att spela live. Varenda gång jag kommer till ett nytt ställe och det dyker upp folk som vill lyssna är det alltid lika kul. Det finns en stor bekräftelse i det.

Linn Koch-Emmery på Trästockfestivalen 2019. Foto: Emil Tjärnström

Var det självklart för dig att göra din musik själv och inte spela i ett band?

— Jag har spelat i band tidigare, men har nog alltid varit lite för mycket narcissist för det. Jag vill styra och ställa. I mitt projekt gör jag allt. Jag har starkt kontrollbehov och vill inte släppa på något, vilket jag skulle vara tvungen att göra om jag var en del av ett band.

Jag vet sällan innan vad som väntar, men i det finns också mycket av utmaningen som ny artist; man får inte så mycket gratis och då blir man kanske också mer ödmjuk inför att behöva prestera.
I sommar har du spelat mycket i Sverige. Hur har turnén varit?

— Det finns många bra ställen att spela på. Ena kvällen kan jag spela på en liten klubb, nästa i en park under en familjetillställning och sedan på en stor festival. Jag vet sällan innan vad som väntar, men i det finns också mycket av utmaningen som ny artist; man får inte så mycket gratis och då blir man kanske också mer ödmjuk inför att behöva prestera. Varje spelning är lika viktig. Och jag tycker jag blir bättre på att hantera situationen. Vi har kanske inte samma ”gå ut och gå på konsert-kultur” som i Tyskland, här får man kämpa lite mer som ny artist, men då känns det också extra kul när det kommer mycket folk och det blir en bra stämning.

Lyssna på Linn Koch-Emmerys senaste EP "Waves" nedan.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa