SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Kim Wijk
"Vi vill att det ska vara som en jättestor hemmafest"
Erik Ohlsson är grundare till artistbyrån Jubel och driver sedan 10 år tillbaka festivalen Hudikkalaset. Han kommer ifrån Njutånger, en liten by utanför Hudiksvall, har spelat i coverbandet Två backar läsk och har jobbat under flera år på skivbolaget Universal. I samband med att Hudikkalaset nu har tioårsjubileum träffade vi Erik för att prata om Sveriges största hemmafest.
Hur började allt?

— Jag spelade mycket musik och gitarr i ungdomen, och inför syrrans student startade jag och några vänner ett coverband. Hon ville ha ett band till studentfesten men hade inga pengar. Vi startade bandet under den tiden vi kollade på NileCity som mest och där fanns en scen där Percy Nilegård får två backar med läsk i gage. Så vi tänkte, fan vi heter ”Två backar läsk” och så får vi det i gage, så blir det vår ”grej”. Det började som en plojgrej men sen fortsatte vi med namnet. Vi körde på i tre år och 2009 blev vi utsedda till Sveriges bästa coverband, sen la vi ner.

Vad hände efter det?

— Efter det började jag plugga på handels 2009. Då tänkte jag väl att jag skulle lämna musiken. Det verkade inte finnas någon möjlighet att jobba med den typen av jobb man får efter handels inom musik. Efter ett halvår på handels, under våren 2010 så konstaterade vi att det inte fanns någon stadsfestival i Hudiksvall och att det kändes tråkigt.

Jag fick en blandad känsla av inspiration och livsångest och tänkte att om alla går runt och tänker så här som jag gör nu, då kommer inget att ske.

— Jag fick en blandad känsla av inspiration och livsångest och tänkte att om alla går runt och tänker så här som jag gör nu, då kommer inget att ske. Så jag och en annan i bandet började skissa på en idé inför den kommande sommaren. Det här var i april. Jag hade ingen aning om hur det fungerade att vara en arrangör. I efterhand var det tight att hinna på så kort tid men jag kände bara att vi skulle styra upp en stor fest, och det var klart vi kunde klara det.

Vi fick längst vägen indikationer på att det var väldigt sent inpå men fick tillslut med mig en lokal krögare och den lokala banken och tillsammans ville vi försöka få ihop det. Vi fick ihop det med nöd och näppe. Väldigt snabbt fick jag lära mig hur musikbranschen funkar, framförallt livebranschen med bokare och hur komplext det egentligen är.

Bokar ni även lokala band i Hudiksvall?

— En del. Vi vill försöka ha kvar det lokala hjärtat, jag tycker att det är viktigt. Det är trots allt det som gjort att vi kunnat överleva fram till nu.

Vikten av att det funnits länge gör att man kan bygga upp en känsla. Det är svårt att bygga en festival enbart med en bra line up idag.
Hudikkalasets grundare Erik Ohlsson utanför sin artistbyrå Jubel. Foto: Kim Wijk

Vad är det som gjort att Hudikkalaset fortfarande finns kvar?

— Vikten av att det funnits länge gör att man kan bygga upp en känsla. Det är svårt att bygga en festival enbart med en bra line up idag. Jag tror att det kommer att komma festivaler som inte har en line up, det kanske redan finns. Om vi ska ha den bästa line up:en som tilltalar alla, då finns det egentligen bara en festival och det är Lollapalooza som har de musklerna. Om någon annan festival ska kunna existera i det här landet så behöver man jobba mer med känslor eller någon typ av nisch.

Nu har det utvecklats till att vi vill att det ska vara som en jättestor hemmafest.
Vad jobbar ni med för känsla på Hudikkalaset?

— Vi har alltid velat ha en öppenhet och en typ av folklighet med finess. Nu har det utvecklats till att vi vill att det ska vara som en jättestor hemmafest.

Sen har vi en bra line up, men det är nästan sekundärt, det viktigaste är ändå känslan
Så en kan ta med sig egen sprit?

— Nej inte riktigt så hehe, men att man känner sig välkommen och att alla är en del av det och har kul.  Vi har ofta samma personal som återkommer från år till år som gör att man kan sprida en kultur. Det är ofta samma partners som återkommer. Sen har vi en bra line up, men det är nästan sekundärt, det viktigaste är ändå känslan. Vi sålde till exempel mycket förköp innan vi ens hade släppt en enda artist i år, och det är dit man vill komma.  

Peace & Love 2011. Då var det en så jävla fin känsla. Alla var verkligen där, både från branschen och besökare.
Erik Ohlsson. Foto: Kim Wijk
Finns något annan festival som du fått inspiration ifrån för att skapa din egna festival?

— Peace & Love 2011. Då var det en så jävla fin känsla. Alla var verkligen där, både från branschen och besökare. Välkomnande, folkligt och snyggt och det fanns något för alla. Det fanns ett VIP-område som spöade allt. Man kände att man ville vara där och att man ville komma tillbaka. Det fanns värme och ett hjärta hos alla som jobbade på festivalen. De lyckades behålla den känslan trots att de hade funnits i säkert 20 år.

Hur ska 10 års jubileet av Hudikkalaset firas i sommar?

— Vi har en bra line up, allt från Laleh, Fricky, Mares, Timbuktu och så vidare. Vi vill försöka göra så som vi brukar fast lite bättre. Vi har fyra olika scener och en stor jubileumskväll på torsdagen. Vi vill överraska besökare med olika saker under festivalen med saker som de inte hade räknat med.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
No items found.
Av
Kim Wijk
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa