SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Pressbild
wy: "Många tror att vi två är så himla ledsna hela tiden"
Ebba och Michel är paret från Malmö som träffade varandra i högstadiet, och startade 2015 bandet wy. De har blivit jämförda med band som Cigarettes After Sex och Slowdive. Nu är de aktuella med albumet "Softie", som handlar om att lära sig leva med sitt eget kaos. Vi ställde några frågor till bandet i samband med släppet och deras kommande turné.

Vilka är wy?

— Vi är Ebba och Michel. Vi träffades i högstadiet och startade wy 2015.

Vad står wy för?

— Det är ju många som frågar det och det känns som att många blir besvikna på där här svaret, men wy står egentligen inte för någonting.

Vad är det som driver er?

— Michel: Jag känner främst att musik är det enda där jag faktiskt kan uttrycka mig helt utan gränser. Det känns som att man kan säga exakt det man vill säga med musik.

— Ebba: Jag känner likadant. Jag tycker det är lättare att uttrycka sig genom musik. När jag håller på med musik känner jag mig som mig själv, och jag har väldigt svårt att känna så annars.

'Softie' handlar om att lära sig leva med sitt eget kaos. Om att försöka släppa på sin prestationsångest och låta sig själv få vara instabil och skör.

Vill ni berätta lite om albumet "Softie"?

"Softie" handlar om att lära sig leva med sitt eget kaos. Om att försöka släppa på sin prestationsångest och låta sig själv få vara instabil och skör. Om att sluta försöka förändra sig själv hela tiden, och istället bara vara så som man är.

Vi har alltid tyckt om att inte låsa oss till ett särskilt sound och på "Softie" har vi gjort konstrasterna ännu större.

— Rent produktionsmässigt ville vi tänja på gränserna och framförallt ha roligt med låtskrivandet. Vi har alltid tyckt om att inte låsa oss till ett särskilt sound och på "Softie" har vi gjort kontrasterna ännu större. Det var nytt för oss att jobba i studio och även att jobba med en producent. Det tog bort många begränsningar som vi haft förut när vi spelat in hemma, och Joakim kom med många bra idéer. Det var väldigt skönt att ha en tredje person som lyssnade, man blir så blind på sina egna saker och det är lätt att man fastnar i hur det lät från början.

Eftersom vårt debutalbum är ganska så melankoliskt så känns det som att många tror att vi två är så himla ledsna hela tiden. Egentligen är vi ganska tramsiga.

Vill ni berätta lite om tanken bakom videon till "Swedish Summer?"?

— Vi ville göra en video som folk inte väntade sig av oss. Eftersom vårt debutalbum är ganska så melankoliskt så känns det som att många tror att vi två är så himla ledsna hela tiden. Egentligen är vi ganska tramsiga.

Vad händer efter släppet av albumet "Softie"?

— Vi ska ut och spela de nya låtarna på vår lilla "Softie"-turné. Första datumet blir den 3 maj i Göteborg, den 25 maj i Stockholm, sen efter det spelar vi i London och i Birmingham. Vi började också precis skriva nya låtar som vi ska jobba på under sommaren.

Lyssna på "Softie" och se videon till "Swedish Summer" nedan.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Kim Wijk

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa