SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Thom Estifanos
Göteborg, someone still loves you.

Efter debutalbumet med titeln ”Jag håller inte med om din åsikt och är beredd att döda dig för den” från 2017 och EP:n ”Haha Paradis” är göteborgarna Riga Tiger äntligen tillbaka med sina vardagsskildringar som får lyssnaren att se allt med andra ögon med senaste albumet ”Om du tänker på tiden så går den”.

Albumtiteln teasar vad de tio följande spåren har för gemensam nämnare – tiden. Det ger ett förstärkt intryck av gråa vardagar och tråkiga relationer men också ett förstärkt intryck av det fina som man annars aldrig lägger märke till. Troligtvis är det en av årets längsta albumtitlar, men också troligtvis årets bästa albumsomslag. En bild tagen direkt ur hemmafestens glory days. Det är skickligt att skapa ett albumsomslag som ger en fomo, för folk man aldrig någonsin träffat. Att Riga Tiger är galna i sin realism är albumsomslaget ett bevis på. Att stirra länge på omslaget får en att upptäcka nya detaljer hela tiden, likt en renässansmålning men med en något moderniserad tappning. Jag vill ha omslaget inramat på varenda vägg i min lägenhet.

Att stirra länge på omslaget får en att upptäcka nya detaljer hela tiden, likt en renässansmålning men med en något moderniserad tappning. Jag vill ha omslaget inramat på varenda vägg i min lägenhet.
Riga Tiger – "Om du tänker på tiden så går den"

Öppningsspåret ”Mozartstycke” verkar komma direkt från hemmafesten på omslaget. Körandet i början och de poetiska skildringarna av Göteborg och avenyn, pantburkar och pantsamlare. Ett riktigt Mozartstycke om allas våran Göteborg.

Ingen låt är riktigt den andra lik, ”Sluta Vara Vänner” om kiss som luktar Kalaspuffar, om lägenheter utan gardiner och om gåshud. Vad som utmärker sig från tidigare släpp är att bandet har gått och blivit med synth och attityd, och på ett smart sätt känns plattan uppdelad i två delar, den första delen som är lite mer ”Riga Tigrig” och synthig, medan den andra delen är mer bakåtlutad. Trots olika takter genom plattans spår så är realismen tydlig, hur allt ifrån Kalaspuffar, pipor och Jonathan kan bli till musik är en fråga enbart bandmedlemmarna själva kan svara på. Texter om händelser som kanske ingen annan runt om kring la märke till, men som blev till musik och nu till ett svenskt popunder.

Allra bäst på plattan är ”Fucking Åmål”. En text som känns tagen ur ens egen dagbok. En låt som får en att tänka på nattbussar, ösregn, langare och hemmafester. Och det självklara valet att referera till Lukas Moodysson är inte bara genialiskt utan även helt i sin ordning, ett smart drag av Riga Tiger att försäkra sig att låten kommer etsa sig fast i ens hjärnkontor precis som filmen gjorde.

Allra bäst på plattan är ”Fucking Åmål”. En text som känns tagen ur ens egen dagbok. En låt som får en att tänka på nattbussar, ösregn, langare och hemmafester.

Det är skildringar av Göteborg som slungar en direkt in i en tom spårvagn eller dränker en i regnet längs avenyn. Göteborg är knappast snålt överröst av sånger och kärleksförklaringar – tvärtom. Men vad Riga Tiger lyckats med är att ge dessa skildringar liv, sånt som en viss Hellström tidigare visat stor skicklighet på. Riga Tiger får en att vilja kyssa varenda kullersten, stanna vid varje rödljus, sitta på varje bänk och krama varenda vän – ”Jonathan och jag” gör iallafall mig blödig!

Riga Tiger får en att vilja kyssa varenda kullersten, stanna vid varje rödljus, sitta på varje bänk och krama varenda vän – ”Jonathan och jag” gör iallafall mig blödig!

Och kanske kan Riga Tiger bidra till ett uppsving när det kommer till Göteborgs indiescen? Finta förbi det kommersiella och det supermoderna, spela högt och skränigt utan att behöva ducka för eventuella pekpinnar. Kanske kan detta album sätta ge-be-ge på kartan igen? Jag håller tummarna! Så länge får vi njuta av en fantastisk platta som hjälper en att romantisera även de mest pissigaste stunderna i vardagen och som får en att vilja överföra alla tankar och känslor till en dagbok. Tack Riga Tiger för att ni är det harmlösa ljuset i det stora mörkret och den fina musiken i hörlurarna påväg hem från jobbet, och tack för att ni sjunger så fint om den fina staden. Tack!

Lyssna på "Om du tänker på tiden så går den" nedan.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Julia Hvalgren

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa