SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Kami Fuller
Instrumental och monoton postpunk som berör

Den tidigare Kent-gitarristen och managern Martin Roos instrumentala projekt Byråkrat går produktivt från klarhet till klarhet. 2018 släpptes ett självbetitlat debutalbum som tidigare i år följdes upp med albumet “Tillit”. Under året har han gjort spelningar runt om i landet tillsammans med musikerna Heikki Kiviaho (bas) och Mattias Axelsson (gitarr), och nyligen spelade de på The Bowery Electric i New York.

Projektet är sprunget ur en stark och genuin drivkraft att skapa instrumental musik för kontoret där många tillbringar en stor del av sin tid. På torsdag släpps även en byråkratifierad version av Joy Divisions "Shadowplay" som vi på SAVANT idag har äran att få göra premiär för.

Martin berättar om projektet:
– Det är några som har hört musiken live och som är peppade på att sjunga in vokaler och skriva text. Men det ligger mycket på tankestadiet. Jag fick ett uppdrag att göra en cover på en Joy Division-låt faktisk, "Shadowplay", för att pitcha den till en film. Det är väl säkert hundra låtar som pitchar, så det är en long shot. Men blir det inte av så kommer jag att ge ut den ändå.

Med en mörk, hård och bestämd basgång, en smygande synth vid dess sida och suggestivt hovrande gitarr växer vemodet fram i låten och kastar långa skuggor över vad som skulle kunna vara lycka.

Det är vi otroligt tacksamma för då hans version av låten ordlöst lyckats fånga råheten i Ian Curtis desperation och förtvivlade uttryck. Med en mörk, hård och bestämd basgång, en smygande synth vid dess sida och suggestivt hovrande gitarr växer vemodet fram i låten och kastar långa skuggor över vad som skulle kunna vara lycka. Vi fylls av det karakteristiska sound som Byråkrat har skapat, som min SAVANT-kollega så väl uttryckte det i en text: “Kent tog oss genom uppväxten, nu tar Byråkrat oss genom arbetsdagen”.

Vi leker med tanken på vad den byråkratiska titeln skulle kunna vara, kanske “Skuggkalkyl”.

Se och lyssna på premiären av "Shadowplay" nedan.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa