SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Freshteh Piltan
"Jag gillar tanken på att någon i karantän kan lägga sig i sängen och lyssna på skivan"

En ljuspunkt i coronamörkret kommer från Tussilago som på fredag släpper sitt nya album "Sense of Me". Den stockholmska trion berättar om skivan, hur det är att stå på egna ben och känslan av att komma med ny musik medan världen är i kris.

Som växt är tussilagon ensam art i sitt släkte – det finns alltså bara en sort av blomman. Som band är Tussilago också något av en ensam art. De kombinerar det drömska, psykedeliska, rockiga och poppiga. Kort sagt: de är en våt indiedröm i sin egenheten. Med fem år sedan senaste albumet är det dags för Stockholmsbandet att släppa nytt.

När Tussilago berättar om sitt annalkande albumsläpp sker mötet över det covid-19-skonade Skype. På ett håll ligger Pierre Riddez tillbakalutad i soffan. På ett annat sitter Samuel Lundin och Rickard Renström sida vid sida. På ett tredje håll sitter jag, i en 22 kvadratmeter stor lägenhet som jag inte har fått lämna på en vecka.

– Det känns konstigt att släppa när så mycket händer i världen, säger Samuel.

Jag gillar tanken på att någon i karantän, som sitter i sin 22-kvadratare och har skittråkigt, kan lägga sig i sängen och lyssna på skivan

Han syftar, om det ens behöver påpekas, på den pandemi som sliter i vårt samhälle. Sedan fortsätter han.

– Samtidigt, om vi tänker bort det, har vi sett fram emot att släppa det här albumet så himla länge. Skivan har legat och marinerat ett tag, och det ska bli kul att få visa alla.

– Rent medialt är det kanske den sämsta tiden att komma med ny musik, säger Pierre. Sedan finns det många goda anledningar också. Jag gillar tanken på att någon i karantän, som sitter i sin 22-kvadratare och har skittråkigt, kan lägga sig i sängen och lyssna på skivan. Släppet kommer att fylla en större funktion än vad det annars hade gjort.

– Fint sagt, det har jag också tänkt på. Det behövs något positivt, säger Rickard.

Det är snart tio år sedan Tussilago uppstod. På den tiden bestod bandet av Samuel, Rickard och den tidigare medlemmen Zacharias Zachrisson. År 2011 tillkom Pierre som basist, trion övergick till en kvartett och Tussilago var ett faktum.

Under de gångna åren har mycket ruskats om. Bandet har både blivit signade på och slutat arbeta med skivbolaget Ingrid. Zacharias har hoppat av som trummis (och sedan dess gjort egen musik under namnet Vacation Forever) och blivit ersatt av Karl ”Hovis” Hovmark. Han i sin tur började därefter arbeta med Tove Lo – och avlöstes av Jesper Hättander som numera är bandets livetrummis.

Foto: Freshteh Piltan

Det kan låta brokigt – men allt ont för något gott med sig.

– Det påverkade oss mycket att Zacke hoppade av. Det var ju vi fyra som var Tussilago. Vi upptäckte musik tillsammans, och det var konstigt att spela utan honom, säger Samuel.

– Det tog ett tag att förstå vad vi hade för mål efter det. Tidigare ville vi ta över världen. Vi borde ha gjort det efter vår första EP, det var den värd. Vi har dock släppt den tanken, och landat i att vi helt enkelt vill göra fet musik. Göra saker på vårt eget sätt, säger Pierre.

År 2013 släppte Tussilago sin första EP – döpt efter bandet själv. Introlåten ”Lovesong #1” är fortfarande deras tredje mest spelade låt på Spotify. Därefter följde en strid ström av singlar – av vilka några hamnade på debutalbumet ”Holy Train” som kom år 2015.

På deras andra fullängdsskiva, som har fått namnet ”Sense of Me”, har Tussilago tagit musikskapandet i egna händer. Tidigare har Petter Winnberg (Amason) varit producent för gruppen. Förvisso medverkar han på fyra av låtarna även här, men resten har bandet producerat själva. Dessutom ger de denna gång ut musiken under eget skivbolag.

– När vi arbetade med Petter var han duktig på att fatta snabba beslut. Det var ett bra samarbete och enklare på många sätt. Det här är en friare skiva, låtarna har kommit till på ett annat sätt än tidigare, säger Pierre.

– Arbetet har varit mer experimentellt, fortsätter Samuel.

Deras tidigare låtar, berättar trion, är ofta skapade utifrån korta segment av deras gemensamma jam. De nya låtarna har i större utsträckning tillkommit i en studiomiljö och vuxit fram successivt.

– Vi har byggt ihop olika pusselbitar denna gång, säger Samuel.

– Ja, vi har tillåtit oss att testa andra ljudmattor än tidigare, fyller Pierre i. Använt oss av många nya instrument, som olika sorters klaviatur, orglar och trummor.

– Det ska bli spännande att se om folk tycker att albumet är spretigt. De som har lyssnat hittills verkar ändå tycka att det låter som oss, fortsätter han.

Det har varit en resa för oss. Ett lossbrytande från utomstående
Vad handlar albumet om?

– Det handlar om hur skivan har tagit form. Det har varit en resa för oss. Ett lossbrytande från utomstående, säger Pierre.

– Det finns inget genomtänkt tema låtarna emellan. De handlar väl ofta om människan som art. Lite filosofiska tankeställningar, säger Rickard, som har skrivit majoriteten av texterna.

Även om Tussilago har styrt processen utifrån sig själva är det nya släppet späckat av samarbeten. Utöver Petter Winnberg finns namn som Titiyo, Gustav Bendt, Andreas Sjöqvist och, inte minst, en viss Hollywood-stjärna.

– Det är kul, en liten del av låten ”Sense of Me” är en iPhone-inspelning där Andrew Wyatt sjunger. Han som skrev ”Shallow” till filmen ”A Star is Born”. Jag tror att det är okej att vi berättar det? Han godkände att vi har med den inspelningen, säger Pierre.


Trion skrattar till så att det rosslar och brusar över Skypelinjen innan han fortsätter.

– Det var på en fest, men han var nykter så han kan inte skylla på att det var ett fyllemisstag.

Trots att bandet – utifrån de pandemiska förutsättningarna – är optimistiska inför albumsläppet är det svårt att komma ifrån att coronautbrottet påverkar. Få har nog missat att spelning efter spelning av olika artister och band ställs in.

– Vi har ett gig spikat än så länge. Eller ”spikat”, det kan ju ändras. På det sättet är det tråkigt att släppa nu. Eftersom det var längesen vi kom med något nytt har det inte varit helt självklart att få spelningar. Vi får se hur det blir under våren, men siktar på att ha lite spelningar i sommar och höst, avslutar Samuel.

Tussilago släpper sin nya skiva fredagen den 27 mars. God lyssning!

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa