SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Livetips: I.B. Sundström, Kanot och Sólveig Matthildur

Varje onsdag tipsar vi om livespelningar, här kommer några.

Sólveig Matthildur

Nalen, Stockholm, 22 november

Känd som keyboardist i Kælan Mikla och zine-redaktör för Isländska MYRKFÆLNI är Sólveig Matthildur något av ett nav vad gäller nutida alternativ musik från nyss nämnda örike. Via samarbeten med bland andra Drab Majesty och Hante. samt flitigt turnerande både med Kælan Mikla och solo har hon snabbt gjort sig ett namn på den internationella scenen. "Constantly in Love" lyder titeln till Sólveigs andra album, del dark wave, del poetisk spoken word och del elektronisk downtempo.

Den 22 november spelar hon på Nalen samma kväll som Hante. och Kaos!

Kanot

Riche Lilla Baren, Stockholm, 27 november

Kanot är Jesper Jarold och Anton Kolbe. Med sin lyhördhet och förmåga att adaptera olika musikaliska uttryck har de varit involverade i några av de senaste årens mest intressanta svenska akter - Fontän, Tross, Uran Gbg, Ultra Satan mfl. Jarold och Kolbe väver, med hjälp av Lindha Kallerdahls expressiva röst, in sina olika bakgrunder i en eklektisk men slitstark ljudbild. Kalla det psykadelisk stavgångsmusik, glimrande dansmusik eller spekulativ folkmusik - det är fri musik, för den smartaste och dummaste eleven i klassen. Delar av det stora slagverksbatteriet är kompakt producerade och står stadigt på golvet. Samtidigt letar sig många rytmer iväg, ekar, kolliderar, leviterar. Jespers toner flyter som löv på Dalälven, ibland halvt dränkta i effekter men i skickligt utmejslade och överraskande melodier, som kan pågå i evighet. Inte ett band på basen så långt ögat kan nå. Den här sjutumssingeln på Höga Nord Rekords gläntar på dörren till ett spännande samarbete som vi ännu bara sett början på!

I.B. Sundström

Italienska Kulturinstitutet, Stockholm, 29 november

Med Pascal gör han energisk rockmusik och med Skriet stämningsfull dito men soloartisten I.B. Sundström är någonting helt annat. I.B. Sundström är inte lätt att likna vid någon annan artist eller specifik musikstil över huvud taget. Det är en helt egen, ytterligt fängslande fantasivärld han målar upp med såväl texter som musik, och han har gjort det på två kritikerhyllade album på raken: "Den skinande gyttjan" från 2017 och det här årets "1592".

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa