SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Hampus Cornéliusson
Redaktionens favoriter v.3

Våra favoriter bland de senaste släppen den här veckan är två från KÅRP och Folke Nikanor.KÅRP

Det kreativa Göteborgskollektivet KÅRP skapar djupa elektroniska arrangemang, mörka och apokalyptiska, som tillsammans med deras estetik bildar mytomspunna skymningssagor. Enligt dem själva gör de paranormal dödsdisco, en genre som de själva beskriver som att de ”tagit till sig discon och dödat den”.

KÅRP debuterade 2017 med låten ”Therapist^2” och förra året släpptes debutalbumet ”Album 1”. Det möttes av hyllningar från såväl dagstidningar som bloggar och när 2019 summerades låg albumet på åtskilliga årsbästalistor. Frontfiguren Anna-Maria har även delat scen med Kite på Operan i Stockholm och nyligen stod det också klart att KÅRP kommer spela på by:Larm i Oslo 2020 samt att de är nominerade till årets synt på Manifestgalan.

Nu gör de sig redo att föra den transcendentala discomusiken in i det nya decenniet. I dag släpps den första singeln ”Left Handed” från deras kommande EP tillsammans med en musikvideo med laser signerad Laser-Micke. KÅRP berättar om singeln:

- Den började som vår musik brukar börja. Någon gjorde ett fantastiskt utkast som ingen kunde värja sig mot, sedan maldes det ner i KÅRP-kvarnen och fyrtio bråk och hundra nätter senare var den klar. Vi är extra nöjda med texten till den här låten som innehåller scener som någon borde rita superhjälteserier av. Vi väntar på att Frank Miller ska ringa any day now.


Folke Nikanor

I dag släpper Folke Nikanor albumet “Rymden enligt Folke Nikanor”, sitt andra sedan det hyllade debutalbumet ”Bottenviken” som kom 2018. Niklas Johansson, som Folke Nikanor egentligen heter, beskriver skivan så här:

”Tankar om rymden är ofta närvarande hos mig. Att jag överhuvudtaget existerar mot alla odds är ju egentligen helt fantastiskt. Det är en svindlande känsla och stråk av tacksamhet skyndar förbi lite för fort och vardagen tar vid. Med den här skivan har jag försökt formulera dessa tankar. Rymden möter Världen möter Sverige möter Norrbotten i en aldrig tidigare skådad dans.”

Vi har tidigare uppmärksammat singeln “Saliga äro de renhjärtade” som släpptes i november förra året, där hans innovativa instrumentala låtbygge hade kvar sitt norrbottniska varma vemod men som förstärkts av en kosmisk elektronisk ljudbild.

En personlig favorit på det nya albumet har blivit den unika och egensinniga låten “Altersbruk revisited”, elektronisk folkmusik lika trösterik och förtrollande som suggestiv och förvillande.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa