SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Fredrik Stål
REIN redo ta världen med storm

Den mörka dansmusikens arvtagerska REIN släpper i dagarna sitt debutalbum ‘REINCARNATED’. SAVANT fick en pratstund om autenticitet, feminism och musik i pandemins tid.

 

Jag träffar REIN (Joanna Reinikainen) på en strandbar bland folk med golftröjor över axlarna. REIN sticker ut i svart läderskjorta och mörka shades om man säger så. Hon utstrålar en upprorisk intensitet, precis som hennes musik. Vi sätter oss och börjar, som de flesta konversationer denna sommar, i pandemin.

Joanna berättar att hon bott hos en kompis sen mars, alltså varit i karantän. Vi pratar om att det verkligen är dystopiska tider nu, och att hennes mörka sci-fi-influerade debutalbum på det sättet känns helt rätt i tiden. Att kunna fly in i, och uppleva något annat via musiken. Joanna håller med:

-”Vi behöver verkligen den här musiken nu. Vi behöver dansa oss vansinniga!”. Men giggen och klubbarna är borta. Så timingen är både på gott och ont.”

Joanna hade en tydlig vision hur REIN skulle utvecklas och ambitionerna var högt satta för debutalbumet. Foto: Fredrik Stål

  

REINs debutalbum ‘REINCARNATED’ är en riktigt tung dansplatta. Jag baxnar alltmer när jag lyssnar - hundra procent rå,  kompromisslös, dansgolvsenergi on stereoids. Jag får lite av samma känsla som när jag hörde Missy Elliot vända upp och ner på Rap-scenen på 90-talet.

Joanna beskriver hur hon djupdök i sitt psyke för att hitta visionen till debutalbumet. Hon visualiserade bl a hur REIN skulle låta i en hypotetisk Sci-fi-framtid.

-”Jag var superinfluerad av filmer som Blade Runner och Ghost In The Shell (den första filmen). Och starka kvinnliga förebilder från uppväxten som Lara Croft i Tomb Raider. Jag såg REIN lite som en superhjälte från framtiden. Ljudbilden är skapad utifrån det och den världen födde texterna. Sen är texterna också väldigt påverkade av vad jag gick igenom i livet just då... Ja - plattan skrev i princip sig själv när jag tänker efter! *skratt*”

 

Gåshud! Det är det vi ville ha! Och det blev det också. Du vet, vi satt i studion och gjorde hi-five och skrek; DJÄVLAR va fett det här blir. 

 

 

Det stora intresset för ljud och ljudbild märks tydligt på 'REINCARNATED'. Foto: Fredrik Stål 

Jag flikar in att ‘REINCARNATED’ känns väldigt konsekvent - inte minst vad gäller sound och alla grymma ljud. Jag blir nyfiken på hur REIN jobbat fram den där distinkta ljudvärlden.

-”Va kul att du tycker om ljuden. Jag är tokig i ljud. Jag och min producent Carli Löf (Robyn, Elliphant, Rebecca & Fiona, Off The Meds) ville skapa en tydlig egen värld med dom här ljuden. Ett dystopiskt framtidsscenario, men också en flirt med 90tals-rave och Michael Jackson, du vet med alla 16-delsrytmer. Få med de ljud jag växt upp med! Som barn var jag nästan lite rädd för sån musik. Det lät både fett, farligt och sexigt på samma gång.”

Demos från Joanna skapade i Reason byggdes upp hos Carli där Joanna också fick testa att jobba med analoga syntar. Och ambitionen var kompromisslöshet från första stund:

-“Gåshud! Det är det vi ville ha! Och det blev det också. Du vet, vi satt i studion och gjorde hi-five och skrek; DJÄVLAR va fett det här blir.“

 

Vi hade disco-fredagar i Bergshamra hela familjen. Rödtjutet kom fram och så spelades Barry White eller Prince.

 

Musik och dans var en stor del av Joannas uppväxt. Foto: Fredrik Stål

 

Kärleken till dans och musik som inte ber om ursäkt har alltid varit stark. Joanna berättar om hur det genomsyrade uppväxten:

-”Jag växte upp med så himla mycket dans. Det var disco, soul, funk. Vi hade speciella disco-fredagar i Bergshamra med hela familjen. Rödtjutet kom fram och så spelades det Barry White eller Prince hela kvällen. Du vet, i body (Anm: EBM) så hör du också mycket av funken.”

Jag frågar Joanna om REIN är en tydlig persona hon går in i, eller om det är hon själv bara rakt upp och ner? 

-”Det är hundra procent jag. Musiksmaken, filmsmaken, modesmaken, alltihop! Jag använder allt det jag älskar och det är så himla befriande. Speciellt när man blir äldre så känner man; Varför ska jag be om ursäkt för den jag är och det jag gillar? Finns ju absolut ingen anledning.”

 

REIN släpper numera sin musik på eget skivbolag. Kontroll över helheten är viktigt. Foto: Fredrik Stål

 

Folk frågar också; Varför är du så arg? Skulle någon fråga James Brown det? Varför ska tjejer alltid få den typen av fråga?

 

Och att inte be om ursäkt för den man är, eller att man vill ta plats, där kommer feminismen in förklarar Joanna:

-”Det är så mycket feminism i det jag gör. Konstant. Precis som James Brown använde sin sexual power på scen, så kan jag också göra det. Det är faktiskt 2020. Folk frågar också; Varför är du så arg? Skulle någon fråga James Brown det? Varför ska tjejer alltid få den typen av fråga?

 

Det behövs så lite för att vattna ur. Någon skruvar till lite och oups... Där var grejen med REIN borta! 

 

Vi kommer in på att musikindustrin helst vill ha artister som är lätta att marknadsföra, som går att placera i en tydlig genre t ex. Och det fanns intresse från bolag för REINs nya satsning, men Joanna valde ändå att starta eget skivbolag. Främst för att skydda den artistiska integriteten. Hon vill säkra en arena där hon kan vara helt autentisk. 

-“Det är en enorm befrielse att köra via eget bolag. Jag älskar att styra precis allt, från det kreativa till alla andra beslut. För det behövs så lite för att vattna ur något som är bra. Någon skruvar till lite och oups... Där var grejen med REIN borta! Det enda jag vill göra är svingrym musik för mina fans och för mig själv. Och få folk att vilja dansa och känna en slags… djävlar anamma! “

 

REIN slog igenom nästan över en natt och har hunnit få mycket uppmärksamhet som pionjär och framtidshopp för mörk dansmusik. Foto: Fredrik Stål

Vi pratar om att den digitala arenan idag möjliggör större sannolikhet att även smalare musik och alla sub-generes kan hitta sin publik. När REIN slog igenom från ingenstans så plockades hon snabbt upp och fick uppmärksamhet i etablerade kanaler, nästan över en natt. Jag frågar om hon själv är där ute och letar ny musik?

-” Hmm, jag är väldigt kräsen. Och det är en djungel... man får leta, leta, leta. Men jag tycker verkligen om den post-punkiga syntvågen idag med t ex amerikanska Boy Harsher, She Past Away och Hante. 

 

...det går ju att dansa till allt från 80-talet!

 

-”Men mest lyssnar jag på min egen musik *skratt*. Det blir så när man är inne i det man gör. Jag lyssnar ju också mycket på äldre musik, från -70, -80, -90-talet.  Jag har fastnat där - mest i 80-talet. Nästan allt låter suveränt, allt ifrån kommersiellt till subgenres som punk, goth, synt. Det finns själ i musiken, och det går ju att dansa till allt från 80-talet!

Jag flikar in att det är kanske den övervintrade 80-talsenergin som gör hennes debutalbum så levande? Och det märks att REIN är mäkta stolt över sin platta.

 

"Autenciteten är central, kompromisser skiner igenom och det blir inte lika bra", menar REIN. "Men den här plattan är hundra procent jag!" Foto: Fredrik Stål

Det kan inte bli mer jag än så här. Plattan andas, svettas REIN. Du känner min andedräkt på den här plattan! Den är vad jag kommer från och vart jag ska.

-”Jag har försökt hitta mitt sound länge, men det har jag verkligen gjort nu och det känns såå skönt! Det kan inte bli mer jag än så här. Plattan andas, svettas REIN. Du känner min andedräkt på den här plattan! Den är vad jag kommer från, och vart jag ska.

REIN tänker till lite, men bara kort, för med henne kommer svaren snabbt och rakt, direkt från hjärtat. Hon vet att det hon åstadkommit är bra.

-"Jag vill inte göra någon besviken, jag vill överraska, imponera. Det här ska verkligen bli next level shit liksom!  Men jag är helt okej med det här… jag kan dö med det här...  jag kan ta med mig det här i graven! Och samtidigt. Det här är bara början.”

 

‘REINCARNATED’ släpps på REIN RECORDINGS 21 augusti 2020.


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Lovisa Beck

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa