SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Vero: "Vi har hittat hem både till bolag och sound"

Vero (Julia Boman, Clara Gyökeres och Amanda Eddestål) har haft ett omvälvande år. De droppades av Sony, men hittade hem, inte bara till indie-bolaget PNKSLM, utan även soundmässigt. Lovisa på SAVANT bytte några ord med Vero om deras nysläppta EP 'Heaven On Earth' och var Vero står idag.

Vero har varit en av mina personliga favoriter sen jag såg dom live på Melodybox i Hägersten för något år sen. Den tighta, krispiga setupen blir i Veros händer ett recept som går rakt in och i mina öron ekar Vero både Yeah Yeah Yeahs/Karen O, Chris Isaac och Simpel Minds genom ett Joy Division-filter. Att bandet dessutom har en grym scennärvaro är bara bonus.  

Nu har Vero gjort sitt första släpp på nya bolaget PNKSLM, som tycks passa Vero som hand i handske. EPn ‘Heaven On Earth’ är en riktig pärla med fyra låtar som resonerar allt det där som gjorde att jag föll för bandet.

I deras nu något förfinade sound ges alla grundkomponenter tydligt utrymme: malande trummaskin, tung snärtig bas, luftiga, skeva gitarriff och sammetscoola vocals i de lägre registren. Vero låter lugnare på något sätt, mer tillfreds, men ändå som ett lågintensivt piskrapp, en roadtrip in i läckert filmiska alt-rock-miljöer.

Vero är Julia Boman (sång), Clara Gyökeres (gitarr) och Amanda Eddestål (bas). De skriver all sin musik tillsammans. Foto: Press
Vår inställning till EP:n har varit så tydlig: vi ville göra en EP som lät som Vero.

Soundmässigt är nya EPn väldigt tight och stringent. Hur gick era tankar kring sound och produktion? Har ni gjort något annorlunda än tidigare och har skivbolagsbytet spelat in i det? Vad har varit inspiration och drivkraft?

Clara: Vi har släppt löst allt vi velat göra. Att byta från major till indie har förändrat mycket, vi har inte begränsat oss. Det märks att vi skiner igenom mer nu, det i sig har varit en drivkraft. Vi har samlat på oss ljud och berättelser som passar för 'Heaven On Earth', vår inställning till EP:n har varit så tydlig: vi ville göra en EP som lät som Vero.

Julia: OBS förra EP:n tog 2 år att göra, av många anledningar, men mycket hade att göra med major, att det tog för lång tid för varje låt att ”okejas” på alla avdelningar. Tillslut tröttnade vi på soundet vi haft och började skriva nytt, då blev det svårt att hålla en röd tråd. Denna gång tog det 8 månader att skriva klart den, och det hörs.

....dagen efter sågs vi i studion och skrev klart en ny låt... Känns dock som att allt kommer gå fortare nu.

Hur skriver ni musik? Alla tre lika inblandade i allt?

Clara: Ja, precis. Det är exakt så, vi skriver musik, text och repar hur vi vill. Vi byter instrument, klipper i låtarna, kladdar ned någon textrad. Det är så prestigelöst, vi kompletterar varandra väl. 

Julia: Här om veckan skrev jag en sångmelodi i huvudet, dagen efter sågs vi i studion och skrev klart en ny låt. Det tog en dag. I andra fall kan vi sitta i flera månader med en låt. Känns dock som att allt kommer gå fortare nu.

Vero efter en spelning på Hus 7 vintern 2020. Foto: Anna Drvnik
Av någon anledning verkar vi gå hem utomlands, vilket är så kul. Fast vi vill ju få recognition på hemmaplan också.

Ni har ju fått väldigt fin internationell press för de första singlarna från EPn och beskrivits som nästa Cardigans, Raveonettes eller The Knife. Ingen dålig hiss om man säger så! Verkar det enklare att få genomslag utanför hemmaarenan?

Julia: Jag förstår inte The Knife? Haha. Vart låter det som The Knife? Garbage förstår man ju, Raveonettes också. Det är awesome. Däremot får vi endast höra liknelser med band med endast kvinnliga sångerskor, oavsett genre. Det är TRÅKIGT.

Amanda: Av någon anledning verkar vi gå hem utomlands, vilket är så kul. Fast vi vill ju få recognition på hemmaplan också.

 

Vad händer nu för Vero? Jag antar att ni hade tänkt komma ut och turnera framöver. Hur kommer ni lösa det nu med pandemirestriktioner etc?

Clara: Ja, vi hade planer på gig och turné, det får bli senare. Vi skriver på debutalbum och gör massa spännande saker nu under tiden.

Amanda: Vi ser så mycket fram emot att få spela live dock!

Julia: Rocka.

Fina artworket till EPn 'Heaven On Earth' signerad konstnären Hanna Rubensson.

Man undrar stilla var Vero kommer hamna nu när de fått sådan fart. Och man hör i musiken att de har en nyvunnen stabilitet och coolt lugn. Som om de insett att de helt enkelt kan luta sig tillbaka och bara göra sin grej. Mäktigt.

Vi vill såklart ha mer och ser fram emot fullängdare från Vero framöver!


No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Lovisa Beck

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa