SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Walca
VIDEOPREMIÄR: Walca - "Attic"

- En ljudinstallation och en elektronisk fristad


Stockholmsbaserade Walca bildades 2017 och utgörs av duon Sebastian Furrer (tidigare Cazzette) och Federico Pinna. Syftet med deras projekt är att fullt ut kunna uttrycka och leka med kreativitet och skapa kraftfulla melodier med elektronisk musik utan några gränser eller någon press, med avsikt att framkalla känslor hos människor som de kanske inte har tillgång till i sin vardag.

De släppte nyligen debutalbumet ”Synapses”, ett släpp som skedde under sju dagar med en låt per dag. Albumet är en elektronisk fristad lika hypnotisk och lugnande som tankeväckande där lyssnaren dras in i deras fascination för ljuddesign och ljudlandskap med hjälp av instrumentala och atmosfäriska kompositioner. Låtarna har beskrivits som musik för en långsam dag på en kosmisk strand, med ett varmt och omsvepande sound som likt moln passerar och långsamt skiftar form, där melodi och soniskt lugn förenas till en ny spirituell början.

I dag har SAVANT äran att hålla i videopremiären till låten “Attic”, en konstnärlig video och ljudinstallation som påminner om mänsklighet och samhörighet, ett suddigt minne, ett flimrande negativ, en längtan efter mer tid, lika vackert och gripande som ogreppbart. Bandet berättar själva:

- ”Attic” är huvudsingeln från ”Synapses” albumet. Vi tycker personligen att låten väcker mycket känslor varje gång vi hör den och vi tror att videon som Zebastian Hall har gjort förstärker känslorna. Vi skapade ”Attic” i Federicos hus (på vinden där han har en liten studio setup). Vi använde oss av akustisk gitarr och klippte upp allt och det lade grunden till låten. Efter det spelade vi in piano i Benny Anderssons studio, spelade in arpeggion med våran Prophet-6 och adderade mycket samplingar.

Videon, som är filmad i samma hus som låten gjordes i beskrivs av videomakaren Zebastian Hall så här:

- Redan från första början tyckte jag att "Attic" var låten som symboliserade skapandet av ”Synapses” bäst. Det finns ett driv och nästan något kokande i den första delen av låten som låter exakt så som jag tänker mig att det kan se ut. Videon är i första hand en ljuskälla och inte en film, jag tycker man borde släcka ner och kolla på filmen sporadiskt, det är musiken som är det viktiga och filmen kommer bli mycket mer intressant om man själv väljer när man ska kolla eller inte.

- Det finns ingen början eller slut bara ett pågående skapande, och meningen är att det nästan ska börja krypa i en när man kollar. Den ska vara repetitiv och hypnotiserande på samma sätt som jag upplever musiken. Filmen bygger enbart på ett 20s filmklipp vi gjorde under en halvtimmes magiskt solljus med en gammal DV kamera.Upplev videon nedan.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
Av
Maria Engberg

Du kanske även gillar

No items found.
No items found.

Fortsätt läsa