SAVANT † 2022-09-01
Foto:
Joel Mellström
Svenska festivalers miljömedvetenhet växer sig större
Fler och fler festivaler i Sverige lägger stort fokus på miljö och hållbarhet. En fråga som även SAVANT brinner för, och det är den största anledningen till att magasinet satsar 100% digitalt istället för tryckta upplagor.

Många menar att musikfestivaler är ännu en högtid för överkonsumtion inklusive ett icke hållbart resande.  

Way out Wests hållbarhetsarbete har pågått i flera år. Redan 2012 slutade de att servera kött på festivalområdet. 2015 slutade de att servera komjölk. 2018 siktade de på att klimatkompensera hela festivalen, det vill säga, att de miljökompenserar för mer än festivalens faktiska påverkan på miljön.

Från 2016 blev Popagande helt vegetarisk och med hjälp av appen Karma, har de jobbat mot att minska matsvinnet på festivalen.

Popaganda har även de länge legat i framkant som en hållbar och miljövänlig festival. Från 2016 blev Popagande helt vegetarisk och med hjälp av appen Karma, har de jobbat mot att minska matsvinnet på festivalen.  

Sweden Rock bytte 2018 ut plastbestick mot nedbrytbara bestick och festivalen slutade även att trycka upp programblad.

Istället för att klimatkompensera med 100% lägger de in en extra växel och klimatkompenserar med 110%

Department, Stockholmsfestivalen inom elektronisk musik sätter nu en ny standard för andra evenemang att följa. Festivalens mål är att vara klimatpositiva. Det var Max Burgers som banade väg för begreppet klimatpositiv i juni 2018. Department siktar nu på att bli den första festivalen i världen att bli klimatpositiv. I och med det går de steget längre och istället för att klimatkompensera med 100% lägger de in en extra växel och klimatkompenserar med 110%.  

Festivalen serverar helt vegansk mat och dokumenterar utsläppen i alla steg som leder fram till festivalen. Allt från servering av mat och byggande av scen, till besökarnas resor och artisternas boenden. Alla utsläpp som är över 1% av festivalens totala klimatfotavtryck inkluderas och beräknas utifrån ett livscykelperspektiv.

Foto: Jakob Möller
Som ett steg i att reducera resande har festivalen lanserat en mindre upplaga, Department Köpenhamn den 24 maj för alla Departmentsugna i Öresundsregionen.

Resor från Malmö och Köpenhamn har tidigare år varit Departmentfestivalens största enskilda miljöpåverkan. Som ett steg i att reducera resande har festivalen lanserat en mindre upplaga, Department Köpenhamn den 24 maj för alla Departmentsugna i Öresundsregionen.  

Med hjälp av ZeroMission använder Department en arbetsmodell för evenemang som innebär att analysera, minimera och klimatkompensera alla utsläpp som de inte lyckats undvika. Den heltäckande analysen gör festivalens satsning unik i branschen.  

Department har valt att klimatkompensera i projektet "Bujang Raba Community PES Project", beläget i Sumatra, Indonesien, där regnskog hotas av avskogning på grund av stor efterfrågan på palmolja. Kompensationen innebär skyddande av yta och att ställa om till en mer hållbar livsmedelsproduktion.  

Det har redan från starten funnits en policy om jämn könsfördelning bland bokade akter

Department äger rum i Slakthusområdet i Stockholm. I år den 25 Maj körs tredje upplagan av Department och det har redan från starten funnits en policy om jämn könsfördelning bland bokade akter.

Följande artister kommer att uppträda i år:  Adam Beyer, Axel Boman, Bicep, Culoe De Song, DJ Koze, Fatima Osman, Gerd Janson, Jeremy Olander, La Fleur, Linny Hex, Maceo Plex, Molø, Paula Temple, Sama’, Very Addictive, Yotto.

No items found.
Följ vår kanal på YouTube för att se fler SAVANT Live Sessions.
Följ vår spellista, SAVANT Musikradar, för att upptäcka ny musik
Artikeln handlar om
No items found.
Av
No items found.
Hittade inga relaterade artiklar
No items found.
No items found.

Fortsätt läsa